Bonnier Fakta, 2019-05-06

Foto: Justine Lagache

Med fjärilseffekten får du biologisk mångfald i din trädgård

Naturligtvis! ger dig kunskap och praktiska råd om hur du skapar en naturträdgård som både du och djuren har glädje av. Boken har tillkommit i samarbete med Naturskyddsföreningen och är skriven och formgiven av Justine Lagache.

Sundare och mer lättskött trädgård

Allt fler arter trängs undan av vårt hårda nyttjande av naturen. För att vända utveckligen krävs stora grepp, men även små insatser har betydelse . En vanlig villaträdgård kan göra skillnad för den biologiska mångfalden. Bjud in fler växter och djur till din trädgård. Då hjälper du den vilda naturen och skapar en oas där gånger av arter trivs. Samtidigt får du en rikare, sundare och mer lättskött trädgård.

Var med i gräsrotsrevolutionen!

"Vi människor behöver en relation till naturen. Forskning visar att närhet till naturen får oss att må bra, inte minst barnen. Det barn som satt upp en fågelholk och sedan kunnat följa fåglarnas bobyggarbestyr och fågelungarnas första flygturer glömmer det aldrig. Kontakt med naturen ger oss också större förståelse för vikten att värna den. Genom att bjuda in naturen i vår närhet och släppa in det vilda i vår vardag får vi ett rikare liv. Var med i gräsrotsrevolutionen!" Johanna Sandahl, Ordförande Naturskyddsföreningen

Fjärilseffekten

Foto: Dev Malhotra

"Med makaonfjärilen var det samma glädje som med steglitsen. Plötsligt var den där. Så vacker. Den visade sig gilla vädd. Jag spred väddfrön över hela trädgården, året därpå kom den tillbaka. Också andra arter dök upp, påfågelöga, nässelfjäril, citronfjäril, amiral och förstås en massa bin och humlor. Jag sådde och planterade olika blommor som attraherade fjärilar och bin och lät viktiga »ogräs« vara kvar. Trädgården blev ännu vackrare och rikare. Mängden fåglar och andra djur har fortsatt att växa i vår trädgård. Jag har byggt fler holkar och det finns alltid vatten. Jag har också börjat sköta trädgården så att djuren bättre ska kunna leva av den. Plötsligt hade jag en plan att gå efter – biologisk mångfald!" Justine Lagache

Om författaren

Justine Lagache har länge varit starkt engagerad i djur- och miljöfrågor och samarbetat i många år med WWF, Världsnaturfonden. Till yrket är hon art director och grafisk formgivare. Justine Lagache är medförfattare till bok Gödsel som utkom 2016.