Bonnier Fakta, 2019-10-07

Meta Isæus-Berlin dubbelt aktuell

Meta Isæus-Berlin är en av Sveriges mest välrenommerade samtida konstnärer och i höst är hon dubbelt aktuell med boken Tidskapslar och utställningen Nattlogik på Waldemarsudde i Stockholm.  I den nya boken skriver hon med egna ord om sina installationer och vi får möjlighet att höra den unika berättelsen bakom varje verk.

”Vad vill du med din konst?”, ”Var får du din inspiration ifrån?” Det är frågor jag ofta får, kanske på en middag eller vid olika möten i vimlet. Jag brukar komma på ett svar i stunden, en oneliner, ingen orkar höra mer. Folk skulle säker bli rädda eller uttråkade om jag svarade på riktigt. För frågan är rätt svår och man måste ha mycket tålamod och nyfikenhet för att orka höra om minnen, infall, reseepisoder och komiska möten, som är det långa svaret.

En annan vanlig fråga är ”Vad händer sedan med grejerna?” Jag undviker svaret även där – att jag ibland ställer tillbaka möblerna där jag tog dem och fortsätter använda dem. Den frågande blir så förvånad! Men här försöker jag svara ingående och detaljerat.

I Tidskapslar samlas bildmaterial från 30 års verksamhet. Här finns också ett samtal mellan fil. dr. Niclas Östlind och Meta Isæus-Berlin, där de diskuterar återkommande teman i Isæus-Berlins konstnärskap såsom vatten, sängarna, de itusågade möblerna, vad betyder de? Boken utkommer samtidigt med öppningen av Meta Isæus-Berlins utställning Nattlogik på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm i oktober 2019.

Om Meta Isæus-Berlin

Sedan sin examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1993 har Meta Isæus-Berlin (f. 1963) blivit en tongivande konstnär verksam inom måleri och installationskonst. I Isæus-Berlins verk blandas symbolik med det till synes realistiska. Med en mästerlig kontroll över konstformen installationskonst har hennes verk visats på en rad svenska och internationella konstarenor, bland annat på biennalerna i Istanbul och Venedig (1997) samt Melbourne (1999).