Bonnier Fakta, 2023-04-05

Foto: Bianca Brandon-Cox

Nazuk Turdieva – vinnare av Sveriges mästerkock 2023

Det blev svetsaren från Boden – Nazuk Turdieva – som stod som vinnare i Sveriges mästerkock i år. Nu lägger hon bort verktygen för en stund, släpper kokboken Nazuks goda – från chimichurri till köttbullar på Bonnier Fakta och börjar blogga på Allt om Mat.

Nazuks goda – från chimichurri till köttbullar är en hemtrevlig kokbok som bjuder in oss till vinnarens eget kök. Här lagar hon mat från grunden och inspireras av Norrbotten, Asien och sina uiguriska rötter. Men framför allt hittar man här rätter som man blir sugen på igen och igen: Svampdumplings med ingefärsmajonäs, georgisk vitlökskyckling och ceviche. Vi blir även serverade ett helt kapitel med småplock som passar utmärkt när det kommer oväntade eller väntade gäster.

Det är en nyfiken, färgglad och lekfull kokbok med smaker från världens alla hörn och där Nazuk delar med sig av sin smittande matglädje.

Nazuk Turdieva:

– Jag är otroligt stolt och glad över hur kokboken blev. Den är ett första steg till att visa vem jag är och hur min matlagning ser ut när tv-kamerorna slocknat. Jag tackar Sveriges Mästerkock för att jag blev varse min kärlek till matlagning och fick bekräftat att jag aldrig ska kompromissa med den.

Nazuk Turdieva lärde sig om mat av sin mamma som snart förde över kunskapen på sin dotter som hängde över hennes axel och ville smaka på allt. Hemligheten är att ha respekt för råvarorna och laga mat med passion.

– För mig har mat alltid haft en stor betydelse, det har inte bara varit något vi gjort för att bli mätta, utan det har också varit en trygghet, säger Nazuk Turdieva.

Vill du veta mer om Nazuk kan du följa henne på instagram @nazukturdieva eller läsa den nystartade bloggen Nazuk Turdieva på Allt om Mat, där hon kommer dela med sig av sin matfilosofi och sig själv. Det finns mycket att upptäcka kring Nazuk!

För intervjuförfrågan eller receptpublicering, kontakta:

Marie Birde marie.birde@kultpr.se

Nazuks goda – från chimichurri till köttbullar släpps 6 april 2023.