Bonnier Fakta, 2019-09-11

Nomineringar till Årets trädgårdsbok 2019

Stockholms Gartnersällskap – Sveriges äldsta trädgårdsförening– nominerar elva titlar till Årets trädgårdsbok 2019. Tre av titlarna utkommer på Bonnier Fakta. Prismottagaren tillkännages den 26 september på bokmässan i Göteborg.

Naturligtvis! Biologisk mångfald i din trädgård

Författare: Justine Lagache

"Inte bara en bok för oss med trädgårdsintresse, utan en bok som bör läsas av alla! Justine Lagache visar vikten av biologisk mångfald, både i större och mindre skala. Inspirerande och lättläst visar han att växter på innergårdar och balkonger spelar roll i våra städer. Att det är viktigt att bevara äldre träd och varför vi inte bör städa våra trädgårdar så noggrant. Boken bjuder på praktiska råd om hur du kan öka den biologiska mångfalden kring dig. Något som både du och djuren får nytta av."

Flera fingrar gröna: 36 växter att odla i din trädgård

Författare: Johannes Wätterbäck, Theres Lundén

"Har du undrat hur du ska odla quinoa i Sverige så får du svaret här. Johannes Wätterbäck och Theres Lundén ger tydliga tips på hur även du utan förkunskaper kan odla 36 ätbara grönsaker. Allt från melon till kailaan och sötpotatis. Vanliga problem tas upp och du får även råd inför tillagning. Författarna delar generöst med sig av sina tankar och erfarenheter, samtidigt som de ger mer generella odlingstips. Boken väcker odlingslust både för det vanliga och mer ovanliga."

Nordens flora

Författare: Bo Mossberg och Lennart Stenberg

"En modern botanisk uppslagsbok för både amatörer och yrkesfolk. Växterna är presenterade efter blomväxternas faktiska släktskapsförhållanden baserat på evolutionens gång inom växtvärlden, vilket är ett helt nytt grepp. Floran är lättläst och innehåller nu nära 3600 arter, underarter och varieteter av både vilda, odlade och förvildade växter. Illustrationerna är fortfarande utsökta."