Bonnier Fakta, 2020-02-27

Foto: Maria Östlin

Ny bok om forskningen på förundran och dess hälsoeffekter

Många längtar efter alternativ och verktyg för att underlätta vardagen. Förundran kan lindra stress och sänka inflammationsnivåerna i kroppen men också få oss att bli smartare, generösare och öppnare mot andra människor. Förundran i sig är inget nytt, men vetenskapen och kunskapen bakom dess effekter är det. Nu kommer boken Förundrans-effekten, skriven av Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg som har djupdykt i ny, banbrytande forskning.

Om solnedgångars läkande förmåga och känslan av att tiden räcker till

Förundran är att se storheten och det ofattbara i det som omger dig. Att bländas av färgerna i en solnedgång, uppslukats av ett vackert musikstycke eller känna aha-upplevelsen när du får ny kunskap. Den handlar om att uppleva något överväldigande som vidgar dina sinnen och samtidigt får dig att känna dig som en del i en större helhet. Som får dig att blicka utåt istället för inåt. Samtidigt kan den minska oro och stress och till och med dämpa inflammationer.

Ny banbrytande forskning visar på inte mindre än nio förundrans-effekter:

  • Du blir friskare
  • Du blir mindre stressad
  • Du får mer tid
  • Du blir smartare
  • Du blir kreativare
  • Du blir mindre egoistisk
  • Du blir snällare
  • Du blir generösare
  • Du gör grönare val

Automatisk mindfulness

Förundran uppstår i naturen, inför andra människors gärningar, i skicklighet som vetenskapliga upptäckter, i gemenskapen, i kulturen och i andligheten. Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz vill väcka den känsla av förundran som vi har helt naturligt som barn.

För att uppleva känslor av förundran krävs ingen motprestation. Du behöver inte träna, inte införa nya rutiner, inte avsätta tid. Förundran är helt gratis – och helt ansträngningslös. Förundran ger dig pausen du behöver i livet. Man skulle kunna kalla det för automatisk mindfulness.

En bok om positiv psykologi

Sara och Katrin har träffat de främsta forskarna på området i såväl USA som Europa. Bland annat har de tillbringat tid tillsammans med professor Dacher Keltner som är en pionjärerna inom förundransforskningen och har grundat The Greater Good Science Center vid University of California. I den här boken delar de med sig av den banbrytande forskningen om hur en enda känsla kan ha så många hälsofrämjande och samhällsomdanande effekter.

Sara Hammarkrantz, som skrivit en bok om positiv psykologi, insåg att många fler än hon var intresserade av ämnet när henne förundransartiklar började delas på nätet. Katrin Sandberg som utvecklat en egen metod, storycoaching, såg dagligen bevis på den kraft som hennes klienter hämtar ur känslan av förundran.

– Förundran är en individuell och samtidigt demokratisk känsla som kommer till oss alla utan att vi behöver anstränga oss. Vi hoppas att boken blir en påminnelse om livets storhet, säger Sara Hammarkrantz.

– Underskatta aldrig kraften i gåshud, säger Katrin Sandberg.

Om Sara Hammarkrantz

Sara Hammarkrantz är frilansjournalist specialiserad på psykologi och ledarskap, tidigare chefredaktör, författare till Lycka på fullt allvar – den första svenska introduktionen till positiv psykologi.

Om Katrin Sandberg

Katrin Sandberg är storycoach och kommunikationsstrateg, en av grundarna till Sveriges största kvinnliga nätverk, 4good, och författare till boken Hitta din sanna story.

Boken Förundrans-effekten utkommer den 29 maj. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • Presskontakt, Bonnier Fakta • 0733 338840 • magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.