Bonnier Fakta, 2017-10-18

Nya kokboken Shakshuka av Nidal Kersh visar vägen till Mellanösterns kök – mat utan gränser

Äntligen kommer den första svenska boken med mat från Jerusalem och regionerna runt staden – Mellanösterns smältdegel där så många internationella kök möts.

Den populära rätten shakshuka är en kryddig tomatgryta med ägg som kokas direkt i såsen. Men shakshuka betyder också mix eller blandning och representerar därför Jerusalems kök väl. Staden har alltid varit en mötesplats för olika kulturer. Ibland har det kokat ihop fint och ibland har det, för att uttrycka det milt, kokat över. Här finns rätter från Nordafrika, Sydeuropa, grannländerna till öster och söder samt från Östeuropa och Ryssland. I Jerusalem samlas Mellanösterns bästa mat.

– Jerusalem är ett centrum för tre världsreligioner, judendom, kristendom och islam. En mötesplats för människor från hela världen och ett kök som på många sätt speglar det, säger Nidal Kersh.

Här hittar du klassiska rätter som manakish, shawarma, baba ganouj och baklava. Oliver och avrunnen yoghurt med massa za’atar och olivolja. Nybakade pitabröd. Börek.

Men här hittar du också den fascinerade berättelsen om Nidal Kersh och hur hans far en gång tog sig från staden Akko till Stockholm. Om den viktiga måltiden som blir till möten mellan generationer och folk.

Nidal Kersh är statsvetare med israelisk-arabisk bakgrund och uppvuxen i Sverige. Han är entreprenör och streetfoodaktivist som bland annat var med och drev igenom tillstånden för foodtrucks i Stockholm. Driver Falafelbaren på Södermalm i Stockholm och är grundare till Street Food Stockholm.

Recensionsdag: 7 november
För mer information, recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta:
charlotta.larsson@bonnierforlagen.se
0733-746294

Bonnier Fakta är Sveriges ledande illustrerade fackboksförlag. Vi ger ut illustrerade fackböcker för inspiration och fakta. Till våra viktigaste ämnen hör mat, trädgård, hälsa och träning, föräldraskap, mode och livsstil samt djur och natur.