Bonnier Fakta, 2021-01-15

Recept och berättelser för goda och dåliga dagar

Hur tar du tillvara på tiden när rekommendationerna är att vi ska stanna hemma? Vi har intervjuat Annina Rabe och Anna Hellsten – författarna till Kris, kalas och kolhydrater. De ger de bästa tipsen i isolerings- och karantäntider, och påminner oss om det härliga att vi i alla fall har kunnat äta och dricka under det märkliga året. Och så bjuder de på två recept ur boken förstås!

Vad skulle ni säga är bästa aktiviteten i dessa tider?

Man ska vara snäll mot sig själv tycker vi, och det finns inget snällare än att ge sig själv god mat. Dessutom kan man gärna planera lite extra vad man ska äta, och passa på att äta och laga nåt annat än det man brukar äta och laga.

Har ni tips på vad man kan göra istället för att ordna fester och tillställningar?

Alltså, vi tror egentligen det där med storslagna fester på jul eller nyår är något slags kvarhängande Fanny & Alexander-myt – det verkar faktiskt vara mycket vanligare att man firar i mindre sällskap. Fast OM man nu är en sån som brukar festa med fyrtio främlingar så är ju det här året ett perfekt sätt att testa alternativet.

Den stora fördelen med mindre tillställningar är att det är värt både besväret och kostnaden att äta och dricka lite finare och lyxigare än vanligt. Det är till exempel ett toppentillfälle att göra riktigt sofistikerade cocktails, bergamott-margaritan på sidan 31 i vår bok till exempel, och gärna tillsammans med kroketterna på sidan 102 som är ett lagom pyssligt och ohyggligt gott tilltugg.

En bra och lite tjusig huvudrätt är five spiceankan på sidan 183, gärna med de rödvinskokta linserna på sidan 124. Och vill man verkligen sätta sig själv i arbete kan man göra coconut cream pie till efterrätt, fast den bör man kanske börja med redan dagen före. Om man inte orkar med nyårsfirande överhuvudtaget är det inget fel i det heller. Gör varma mackor och kolla på några säsonger av ”Frasier” istället.

Hur ska man göra för att minnas året 2020 på ett härligt sätt?

Om man ska vara lite förnumstig: försök göra en liten lista på bra saker som hänt under året. Om du nu kan komma på några. De kan vara hur små som helst: du hittade en ny bra frisör, du läste en bra bok eller upptäckte en ny rolig matingrediens. Listan kan förstås också innehålla större saker. Vi tror att många under det här året har funderat extra mycket över vad som är viktigt i livet: vänner, familj, resor... Och goda grejer. Det är tur att man i alla fall har kunnat äta och dricka under det här skitåret!

Vilket recept ur er bok får man inte missa?

Alla grönkålsrecepten förstås, man måste passa på så här års när grönkålen är så god! Dessutom läste vi att grönkålsodlarna har det svårt nu med alla inställda julbord, så se till att stötta er lokala grönkålshandlare!

Grönkålscarbonaran från boken på sidan 220 är ett våra populäraste recept och en bra rätt när man är less på julmat men ändå vill äta i säsong, så att säga. Den ljumma salladen med freekeh (ett gryn som kan ersättas med matvete, matdinkel eller liknande), tahinidressing och grönkål på sidan 207 är god både som den är och som tillbehör på ett julbord. Och grönkålsmackorna från New Orleans på sidan 221 är visserligen arbetsintensiva, men väldigt värda besväret.

Den ”julkryddade grönsakspannan” på sidan 205 är perfekt som en vegetarisk rätt på julbordet. Eller som en vanlig mellandagsmiddag.

Kryddmusten på sidan 173 är ett mycket godare alternativ till glögg, dessutom kan hela sällskapet dricka eftersom den är alkoholfri.

Pepparkaksglassen på sidan 246, extra god om man också gör inkokta päron till, men den funkar fint på egen hand.

De skurna pepparkakorna på sidan 250 kommer från Annas mormor – receptet är så minimalt att man blir misstänksam, men de blir oerhört goda, så följ det till punkt och pricka och frestas inte att slänga i andra kryddor. Fuskpanforten på sidan 241 är ett annat roligt sätt att få pepparkakssmak.

Sen har vi faktiskt satt ihop två nya säsongsanpassade recept också, som kommer att publiceras på vårt Instagramkonto under julen! Dels en rätt med ett bergamott-och grönkålsris som serveras med frasiga kycklinglår och mjukstekt salladslök, dels en julig och lite dansk variant på Budapestlängd som innehåller körsbär och mandel. Julig och lite dansk variant på Budapest-längd som innehåller körsbär och mandel.

Recept ur boken

Annas grönkålscarbona

2 personer

100 g grönkål, grovhackad

2–3 msk olivolja

Flingsalt

1 äggula

2 msk riven pecorino

3 msk vispgrädde

Riven muskot

Finrivet skal och saft av

½ citron

½–1 tsk svartpeppar, mald eller

Mortlad

250 g av en lång pastasort:

Linguine, bucatini, spaghetti

1 dl av pastakokvattnet

Tips: Om du vill göra rätten extra elegant kan du rosta svartpepparkornen ett par minuter i en het stekpanna innan du mortlar/maler dem. Och grönkålen går fint att ersätta med svartkål om man får tag på det i stället.

  • Sätt ugnen på 250–275 grader.
  • Lägg ut grönkålen på ett bakplåts-papper på en långpanna, skvätt över olivoljan och ett par nypor salt. Sätt in i ugnen. Efter fem minuter kontrollerar du kålen och låter den eventuellt vara inne några minuter till. Den ska bli krispig men inte bränd, så kolla noga.
  • Koka upp pastavatten med salt och lägg i pastan. Ställ timern och dra gärna av minst en minut från al dente-kok-tiden.
  • Vispa nu ihop äggula, pecorino, grädde, muskot och citronskal i en liten skål. Häll av pastan – spara cirka 1 dl kokvatten i en kopp – och häll tillbaka pastan i kastrullen. Ta en stor gaffel eller pastaslev och rör ner äggblandningen och svartpeppar. Späd med kokvattnet så mycket du behöver – det ska inte bli rinnigt men få ett fint, glansigt utseende där alla pastastrån är täckta av sås. Nu rör du i din grönkål. Stänk till sist lite citron över, kanske en liten slurk olivolja, några extra saltkorn.
  • Servera i djupa tallrikar.

Torskrygg lindad i parmaskinka med rödvinskokta linser

Rödvinskokta linser är också ett bra tillbehör till fisk och fågel. Då gör jag dem gärna lite sötare med hjälp av muscovadosocker och  en skvätt balsamvinäger. En annan variant är att koka dem i portvin i stället för i vanligt rödvin. Gott till ankbröst. Det här är en enkel rätt som ändå andas lite fredagslyx.

Ingredienser

4 personer

4 bitar torskrygg, utan skinn 4 skivor parmaskinka

salt och peppar

smör

Linserna

1 gul lök, hackad

140 g pancetta eller bacon, hackat

3 dl svarta, gröna eller bruna linser

2 msk tomatpuré

5–6 dl rödvin

1–2 buljongtärningar

2 msk muscovadosocker

2 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Eventuellt lite maizena utrört i lite vatten

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Börja därefter med linserna. Fräs lök och pancetta. Tillsätt linserna och tomatpurén. Häll sedan på rödvinet. När det kokar, smula i buljongtärningarna. Krydda med sockret, låt det koka tills linserna är mjuka, cirka 25 minuter. Om konsistensen känns för tunn kan du reda av med lite maizena utrörd i kallt vatten. Smaka av med salt, peppar och en skvätt balsamvinäger.
  • Medan linserna kokar tillagar du fisken. Salta och peppra bitarna och vira in varje bit i parmaskinka och lägg i en smord ugnsfast form. Sätt in dem mitt i ugnen tills fisken är klar, det tar cirka 15 minuter.

Läs mer om Kris, kalas och kolhydrater

Om boken

Inte bara en kokbok – en bok om att äta! Kulturjournalisterna och amatörkockarna Anna Hellsten och Annina Rabes Kris, kalas och kolhydrater innehåller massor av recept, men handlar lika mycket om allt annat som hör ätandet till: minnen, möten, fantasier och fiaskon. Detta är en bok med roliga och allvarliga texter om hur mat, matlagning och ätande löper som en röd tråd igenom våra liv, genom kriser, barndom, i glädje och sorg. Det är en hyllning till alla kök som passerar en människas liv, det roligaste rummet på festen, hemmets hjärta. Vi får veta varför bergamott är den bästa citrusen, läsa om kolhydratkärlek och middagsbjudningar och sno åt oss de bästa budgetrecepten. En matbok för dig som tycker lika mycket om att läsa om mat som att laga och äta den.

”Livsbejakande, inspirerande och trösterik” Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Rolig och bitterljuv… bästa sällskapet i sommarköket” Helena Lindblad, Dagens Nyheter

Om författarna

Foto: Gabriel Liljevall

Annina Rabe är kulturjournalist och litteraturkritiker och sedan 2014 fast medarbetare på Expressens kultursida. Hon har varit verksam sedan tidigt 1990-tal och skrivit för Svenska Dagbladet, Bibel, Vi, Vi Läser, BLM, Rodeo, Bon, Residence, Sköna hem och Damernas värld mfl. Tillsammans med Anna Hellsten drev hon bloggen Shampoo Rising, som blev instagramkonto och som nu har blivit bok. Annina Rabe är bosatt i Stockholm.

Anna Hellsten är film- och tv-kritiker i Svenska Dagbladet, musikkritiker i Sydsvenskan och kulturjournalist med förkärlek för film, musik, parfym och mat. Sedan debuten på den legendariska musiktidningen Pop för 25 år sedan har hon skrivit för Bibel, Residence, DN På Stan, Plaza Magazine och svenska Cosmopolitan mfl. Tillsammans med Annina Rabe drev hon bloggen Shampoo Rising, som blev instagramkonto och som nu har blivit bok. Anna Hellsten är bosatt i Köpenhamn. Det här är hennes första bok.