Bonnier Fakta, 2020-02-06

Rekordmånga prisades vid Ester Bonniers årliga Guldboksgala

Rekordmånga nya författare prisades vid Ester Bonniers årliga Guldboksgala. Tio böcker och deras författare prisades för exceptionella försäljningsframgångar. Diamant-, Platina- och Guldböcker delades för femte året i rad ut till bästsäljande böcker och nytt för i år är en fackboksklass.

– Med Guldboksgalan vill vi på ett enkelt men glittrande sätt fira tillsammans med våra författare och hela teamen bakom böckerna, säger Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier. Både Bokförlaget Forum och Bonnier Fakta har under många år nått stora framgångar på facksidan, så det känns extra roligt att i år få hylla hela fem fackböcker.

Diamant fack

Platina fack

Guld fack

Guld skön

Guldboken delades ut första gången 2015

Sedan 2015 delar Bokförlaget Forum ut Guldboken som en utmärkelse till de författare vars böcker har haft exceptionella försäljningsframgångar och i år tar Ester Bonnier över stafettpinnen. Försäljningen mäts inom två år från utgivningsdatum och utmärkelsen finns i tre valörer:

Skönlitteratur

Sålda exemplar i Sverige

  • Guldbok för över 100 000
  • Platinabok för över 200 000
  • Diamantbok för över 300 000

Fackböcker

Sålda exemplar i Sverige

  • Guldbok för över 50 000
  • Platinabok för över 100 000
  • Diamantbok för över 150 000

Med den nya fackboksklassen omfamnas hela Ester Bonniers utgivning.

Diamantböcker till två omtalade och älskade fackböcker

– I år har vi för första gången fått dela ut två Diamantböcker. En till Anders Hansen, för hans enorma framgång med Hjärnstark, som sålt över en halv miljon. Och en till Thomas Erikson, som för andra gången fick ta emot en Diamantbok, för Omgiven av psykopater. Mia Clase och Lina Nertby Aurell fick ta emot en Platinabok för Food Pharmacy – kokboken. Sveriges mest hyllade fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic och hans medförfattare Mats Olsson fick tillsammans med en folklig matkreatör, Jenny Warsén, ta emot Guldböcker för Jag är fotboll respektive Middagstipset.

Många återkommande pristagare

– På den skönlitterära sidan delade vi ut fem Guldböcker. För Mattias Edvardsson var det första gången och extra roligt att få fira hans nagelbitande spännande roman En helt vanlig familj. Bland övriga pristagare återkommer våra deckarförfattare Mons Kallentoft, Denise Rudberg, Stefan Ahnhem och Anders de la Motte.

– På galan har vi firat de författare som hade möjlighet att vara på plats. De som inte kunde vara med passar vi på att fira lite extra framöver.

För mer information kontakta

Adam Dahlin, litterär chef Bokförlaget Ester Bonnier, adam.dahlin@esterbonnier.se.