Bonnier Fakta, 2020-12-31

Foto: Ulrika Ekblom

Så gör du den perfekta pizzan – recept och tips

Pizzan anses ha sitt ursprung i Italien men har idag spritt sig över hela världen och älskas av många. Kanske för att den kommer i så många olika former och kan varieras i det oändliga? Vi har grävt i vår utgivning och hittat de bästa recepten på den klassiska Margheritan, en enkel, snabb och god vardagspizza med libanesiska rötter samt den ultimata veganska pizzan.

Recepten kommer från Baka bröd av Martin Johansson, Veckans matsedel av Zeina Mourtada och Klassiska rätter på veganskt vis av Gustav Johansson. Buon appetito!

Pizza Margherita

Foto: Lennart Weibull

Jag har testat alla möjliga metoder för att baka en tunn och krispig pizza i hemmaugnen. Den här metoden går ut på att först grädda pizzabotten utan någonting på, för att sedan bre på tomatsås, lägga på tillbehör och grädda färdigt pizzan med ugnens grillfunktion. Det låter kanske lite krångligt, men det är rätt så smidigt faktiskt.

Oavsett hur man bakar sina pizzor så är det ju lite pyssel, så ett tips kan vara att provbaka receptet en gång innan man bjuder in hela tjocka släkten på pizzafest.

Om man följer det här receptet får man något som liknar en klassisk Margherita, men det går självklart att toppa pizzan med precis vad man vill.

2 stora pizzor

Pizzadeg:

Jäst 1 tsk eller 6 g

Olivolja ½ msk eller 7 g

Vatten 2 dl eller 200 g

Vetemjöl 4 ¾ dl eller 285 g

Salt 1 tsk eller 6 g

Tomatsås:

1 burk hela skalade tomater

En skvätt olivolja

Salt och peppar

Topping:

Rikligt med mozzarella

Färsk basilika

Vitlök

Flingsalt

Svartpeppar

Gör så här:

  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan resten av ingredienserna.

Tips! För en ännu bättre deg kan du minska jästmängden till 1 eller 2 gram (för 2 pizzor) och låta pizzabollarna jäsa ett helt dygn i kylen.

  • Rör ihop degen med en träslev eller en slickepott och blanda ordentligt. Täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 timme.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i önskat antal bitar, beroende hur många och hur stora pizzor du vill göra. Forma runda bollar av degen och lägg dem på en bricka. Täck med plastfolie och låt bollarna jäsa i kylskåpet i 4–6 timmar.
  • Klipp de hela skalade tomaterna med en sax direkt i burken. Låt sedan tomaterna rinna av genom ett kaffefilter eller ett durkslag med hushållspapper, häll bort det avrunna tomatvattnet. Vill du ha en slätare tomatsås kan du därefter mixa tomaterna med en stavmixer.
  • Sätt ugnen på högsta värme cirka 30 minuter innan du vill baka ut pizzabottnarna.
  • Häll över tomaterna i en skål, salta och peppra och tillsätt en liten skvätt olivolja.
  • Vänd din uppjästa pizzadeg i en hög med mjöl. Rikligt med mjöl ska det vara! Börja trycka ut degens kanter, men spara ett par centimeter längst ut.
  • Fortsätt trycka ut pizzan en liten bit i taget. Går det för fort kan det lätt gå hål i degen, så ta det försiktigt och se till att det hela tiden är ordentligt med mjöl över och under degen.
  • När degen börjar närma sig färdig storlek kan du ta upp den på ovansidan av dina händer och försiktigt dra ut den ytterligare.
  • Lägg över pizzan på en plåt med bakplåtspapper.

Tips! Om du tycker det verkar krångligt går det även fint att kavla ut pizzan. Med en kavel är det enklare att få en riktigt jämn botten, men man förlorar de luftiga kanter som man kan få om man bakar ut den för hand.

Tips! Om allt går åt skogen och degen bara går sönder går det fint att knåda ihop den till en boll igen. Efter en stunds vila kan du göra ett nytt försök. (Och jag menar då att det är degen som ska vila!)

  • Grädda en botten längst ner i ugnen tills den fått en aning färg, cirka 5 minuter. Det gör inget om den är blek upptill, men det är bra om den fått lite färg på undersidan.
  • Ta ut pizzabotten och lägg den på ett galler medan du gräddar nästa.
  • Ställ in ugnen på varmluft + grill på högsta värme.
  • Dela mozzarellan i lagom stora bitar och skär vitlöken i så tunna skivor du kan. Bred tomatsås på pizzabottnarna och lägg på mozzarella och vitlök.
  • Grädda pizzan högt upp (men inte allra längst upp!) tills den fått riktigt fin färg.
  • Ta ut pizzan och lägg på färsk basilika. Ringla över olivolja och avsluta med flingsalt och svartpeppar. Servera!

Ur Veckans matsedel

Libapizza

Foto: Ulrika Ekblom

Det fanns alltid libabröd i mammas frys. Så många gånger hon trollade fram en snabb måltid med libabröd till mig och mina syskon när vi var små! En rulle med friterade potatisklyftor och ketchup var en klassiker, och jag är ganska säker på att det är en typisk barndomsrätt för många libaneser. Lite som kaviarmackan är för svenskar. Traditionen lever vidare i mitt hem – libabröd finns alltid i frysen. Det är tryggt att veta att det finns där, och att jag på nolltid kan få fram något gott till mina barn.

Libapizzan har blivit vår favorit, och den serveras ofta när tiden för matlagning är knapp, men också till fredagsmyset. Toppingen kan varieras i det oändliga efter det som finns hemma. Tomatsåsen på tomatpuré går snabbt att svänga ihop. Du får en djup och mustig smak utan att såsen behöver kokas, och bröden blir inte soggiga av en vattnig sås. Variera toppingen som du vill. Lägg på räkor, salami, tonfisk, oliver eller något annat som du tycker är gott.

4 libabröd (det går bra att ta dem direkt ur frysen)

Tomatsås

6 msk tomatpuré

6 msk vatten

1 finhackad vitlöksklyfta

2 tsk torkad oregano

½ tsk salt

Topping

2 mozzarellabollar

150 g cocktailtomater

1 rödlök

Färsk basilika

Ruccola

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader varmluftsfunktion, då kan du grädda två plåtar samtidigt). Blanda ihop alla ingredienser till tomatsåsen.
  • Skär mozzarellan i bitar, dela cocktailtomaterna i halvor och strimla löken.
  • Lägg libabröden på plåtar med bakplåtspapper. Bred ut tomatsåsen över bröden och fördela toppingen ovanpå.
  • Grädda pizzorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Toppa med färsk basilika och rucola och servera direkt.

Ur Klassiska rätter på veganskt vis

Pizza Puttanesca

Foto: Stefan Wettainen

Den här degen har jag hållit mig till i några år nu och jag tycker att den gör precis vad den ska. Den blir god och går snabbt och enkelt att göra. Om du har mer tid på dig så KAN du minska mängden jäst och låta degen jäsa i kylen över natten. Men du måste inte. Du kan lika gärna köra ett helt paket torrjäst, ha degen framme på bordet i några timmar och sedan köra på. Pizza blir det likväl! Viktigt är dock att inte bearbeta degen för mycket när den väl har jäst klart. Ju mindre du kavlar och bearbetar den när den ligger på bordet och ska bakas ut, desto fluffigare kanter får du!

Pizza puttanesca är min go to-beställning när jag är på lyxigare pizzerior och inte vill beställa in vegansk pizzaost, som ärligt talat ofta är sådär. Det här är som en lite roligare pizza marinara med en schyst kick från kaprisen, vitlöken i såsen och oliverna.

2 stora pizzor. Klimatavtryck: 0,6 kg CO2e

Deg

800 g (13–15 dl) vetemjöl special + mjöl till utbakning

2 tsk salt

6 ½ dl vatten

1/3–1 paket torrjäst

1 tsk strösocker

Tomatsås

3 vitlöksklyftor

2 burkar hela skalade tomater às 400 g

1 msk torkad oregano

Olivolja

Salt och peppar

Ostkräm

200 g vegansk ost, gärna av mozzarellatyp

1 dl havrefraiche eller växtbaserad matlagningsyoghurt

1 tsk färskpressad citronsaft

Salt och peppar

Topping

100 g kalamataoliver utan kärnor

50 g inlagd kapris

1 kruka färsk oregano

Gör så här:

  • Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Värm vattnet till rumstemperatur i en kastrull och blanda i torrjäst och socker. Välj den mindre mängden jäst om du har tid att låta degen jäsa i kylskåp över natten, välj den större mängden om du låter degen jäsa i 2–3 timmar i rumstemperatur.
  • Rör ner vattnet i mjölet lite i taget, tills du får en fast och smidig deg. Du kan behöva lite mer eller lite mindre vatten beroende på hur torrt mjölet är till att börja med. Om degen blir för blöt är det bara att knåda in lite mer mjöl. Degen ska bli följsam och enkel att jobba med utan att fastna på händerna eller bordet, men utan att den känns torr.
  • Knåda degen för hand eller i degmaskin i 10–15 minuter tills fina glutentrådar bildas och degen känns smidig.
  • Dela degen i 2 bitar om du vill göra två plåtstora pizzor, eller i 4 bitar om du vill göra mindre pizzor. Lägg varje degbit i en stor skål där det finns utrymme för degen att jäsa till minst dubbla storleken. Täck med plast och ställ svalt. Låt jäsa i åtminstone 2–3 timmar (om du använde mer jäst) eller i kylskåp över natten eller dagen (om du använde mindre jäst).
  • Gör tomatsåsen. Skala och skiva vitlök tunt. Krossa de hela tomaterna med händerna eller klipp dem i bitar. Lägg vitlöken i en gryta eller kastrull med rikligt med olivolja och hetta upp. Fräs på medellåg värme tills den precis börjar ta färg. Tillsätt tomat, oregano, salt och peppar och låt koka i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan så länge.
  • Gör ostkrämen. Finriv veganost med rivjärn och blanda ihop med övriga ingredienser till en tjock kräm.
  • Ställ in en plåt, pizzasten eller ett pizzastål i ugnen och sätt den på högsta temperatur.
  • Lyft försiktigt ut degen på ett mjölat bord. Bearbeta den inte mer än du måste, då du vill behålla alla eventuella jäsbubblor som bildats i degen. Tryck ut degen från mitten och utåt med fingrarna, lämna en 1 ½-2 cm bred kant runt om. Dra och snurra ut degen med händerna tills den är så stor du vill ha den, utan att den går sönder i botten.
  • Toppa med först tomatsås och sedan ostkräm i jämna klickar, som du skulle ha gjort med riven mozzarella. Fördela oliver och kapris jämnt över hela pizzan och grädda sedan på den förvärmda plåten, stenen eller stålet i ugnen i 3–5 minuter. Håll koll så att pizzan inte bränns! Toppa med färsk oregano direkt när du tar ut den ur ugnen.

Recepten kommer från

Baka bröd av Martin Johansson

Veckans matsedel av Zeina Mourtada

Klassiska rätter på veganskt vis av Gustav Johansson