Bonnier Fakta, 2024-06-25

Foto: Kajsa Göransson

Sara Lövestam gräver i bokstävernas historia i ny bok

ABC-bok för vuxna. Hur bokstäverna uppkom och vad de gjort sedan dess är en bok för alla som blir tillfredsställda av sammanhang, historia och kuriosa, och som inte har något emot en och annan udda liknelse och oväntad illustration. Boken ger ett helt nytt historiskt perspektiv på bokstäverna vi använder varje dag.

Läsaren får svar på frågor som varför vi stavar med ck medan danskar och norrmän stavar med kk, varför vi säger dubbel-v om den bokstav som på engelska heter dubbel-u, varför vi har en prick över i och ett streck mitt i G, varför kex har två uttal och vad mjölkindustrin har med begreppet A-människa att göra. Sara Lövestam går även till botten med dansbands-z, det som kommer sist i så många dansbandsnamn. Hon har intervjuat dansbandsmusiker och slagit i arkiv för att få reda på svaret: Vem var egentligen först? Kanske inte den du tror.

Boken går från A till Ö, med en inledning om alfabetets historia. För varje bokstav får du veta varifrån den kommer och hur den har färdats, men också hur den används av oss, idag.

Sara Lövestam:

Foto: Kajsa Göransson

– Jag tycker själv att det historiska är det mest fascinerande. Hur alfabetet uppstod och hur det har färdats mellan länder och språkgrupper, anpassats och ändrats, medvetet och slumpmässigt. Det finns något så mänskligt i hur det har krumbuktat sig fram via krig och handel, enskilda människors kreativitet och folkgruppers behov av att kommunicera, under tusentals år. Att när vi sitter idag med e-legitimation och e-plånböcker så använder vi samma E som i Sinai för fyra tusen år sedan representerade en jublande människa.

Om författaren

Sara Lövestam är språkvetaren och författaren som hyllats för sitt sätt att göra grammatik och språkhistoria roligt och begripligt. Hon har skrivit flera språkböcker tidigare, bland annat den hyllade Handbok för språkpoliser (2020). Sara är språkkrönikör i bland annat Svenska Dagbladet, Språktidningen och Icakuriren, och ofta anlitad språkexpert i TV 4 Nyhetsmorgon och SVT. Sara är även aktuell med barnboken Mitt hemliga språk på Lilla Piratförlaget.

Om boken

ABC-bok för vuxna. Hur bokstäverna uppkom och vad de gjort sedan dess, skriven av Sara Lövestam, utkommer 23 september.

För mer information: sofia.heurlin@bonnierforlagen.se