Bonnier Fakta, 2019-02-06

Foto: Stefan Tell

Skärmhjärnan – ny bok av Anders Hansen


Aldrig i mänsklighetens historia har vi förändrat vårt beteende så snabbt som under de senaste decennierna. Men det är inte bara våra digitala vanor vi har förändrat. Vi upplever också en annan form av stress än man gjort tidigare i historien, och vi sover mindre och är mer stillasittande. Allt detta innebär att hjärnan befinner sig i en okänd värld. Den här boken handlar om vilka konsekvenser det får för oss. (Ur Anders Hansens förord i nya boken Skärmhjärnan) 

Högt tempo, stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Men det betyder inte att vi står maktlösa – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar förstår vi snart att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. 

– Vi människor befinner oss i en främmande värld. Långt från vad vi är utvecklade för. Hur en värld fylld av mobiler, matleveranser till dörren och ständiga jämförelser med varandra i sociala medier påverkar oss handlar den här boken om, berättar Anders Hansen.

– Vi lägger idag runt tre timmar per dag på våra mobiler. Hur påverkas vi av det? Vi vet inte det fullt ut men vi vet en del – och kunskapen växer snabbt. I Skärmhjärnan har jag försökt förklara vad forskningen säger om hur vår moderna livsstil påverkar oss och samlat ett par enkla råd som kommer göra att vi mår och fungerar bättre. Ökad insikt tror jag leder till en förmåga att ta kontroll. Det är anledningen till att jag skrev boken.

Skärmhjärnan har utgivningsdag den 1 mars och ges ut i formaten inbunden, e-bok och ljudbok. 

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. 2016 gav han ut boken Hjärnstark som sålts i över 350 000 exemplar. Förutom flera böcker har Anders skrivit över 2000 artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett Ted talk och medverkar frekvent i media och håller föreläsningar. 

Omslag och författarfoton finns att ladda ned här.

För beställning av recensionsex, vänligen använd vår presstjänst.

För mer information, pdf och bildmaterial samt intervjuförfrågning kontakta gärna mediekontakt Hanna Lundkvist: hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se eller 076-526 11 63.

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.