Bonnier Fakta, 2018-09-04

Foto: Stefan Tell

Malin Bergström: Så kan skilsmässobarn bli mindre stressade

Varje år separerar föräldrar till 50 000 barn i Sverige. Skilsmässor är vanligt förekommande, men det gör de inte mindre förvirrande och uppslitande. Att skilja sig är många gånger krångligt, men när det dessutom finns barn inblandade, kan proceduren bli ännu mer komplicerad och smärtsam.

Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och fyrbarnsmamma har därför skrivit Att skiljas med barn som ska fungera lite som en vägvisare vid en skilsmässa. Vad säger man egentligen till barnen? Hur ska man som förälder bete sig efteråt? Hur ska barnen bo?

När är det dags att berätta för sina barn att man ska skiljas?

– Jag menar att man ska berätta för barnen tidigt att man står inför en separation. Min erfarenhet är att många skjuter upp det där samtalet därför att det gör så ont. Det är så smärtsamt och svårt att vara den som på något sätt ”förstör” barnens liv. Men det är att lämna barnen ensamma, för barn märker när saker förändras. Och inte före man har gjort saker talbara får barnen dela med sig av sina funderingar.

Hur ska man berätta?

– Om föräldrar har en hyfsad relation, det vill säga kan vara i samma rum utan att vara stela och arga, så tycker jag att man ska berätta tillsammans, för då vet båda vad som är sagt och barnet får en bild av att ”vi kommer att fortsätta kommunicera”.

Hur ärlig ska man vara?

– Jag tycker alltid att man ska vara ärlig mot barn i det man berättar, men däremot inte överinformera om sådant som känns skönt för en själv att avbörda sig. Samtalen med barnen måste ha utgångspunkt i vad som gynnar dem.

Läs hela intervjun på selmastories.