Bonnier Fakta, 2020-02-03

Foto: Helén Pe

Smarrig karantänbakning för virtuella fikaraster

Just nu gapar många lunch- och fikarum tomma och för många av oss känns det som att samtalen plötsligt har stannat av. Så behöver det inte vara! Baka något gott, plocka fram telefonen och ring någon, eller varför inte bjuda in kollegorna på eftermiddagsfika i Teams eller Skype. För även om vi jobbar hemma så ska fikarasten såklart finnas kvar!

Att träffas och dricka kaffe, det gjorde vi redan på 1700-talet men själva ordet ”fika”, började vi använda i större utsträckning först någon gång under 1910-talet. Antagligen härstammar ordet från något som kallas backslang – men ingen vet riktigt säkert. Backslang innebär att den som talar vänder på stavelserna, i det här fallet gäller det stavelserna i det dialektala ordet för kaffe, ”kaffi”, som då har blivit till vårt älskade fika.* 

Här kommer tre olika recept som är perfekta för hemmabagaren! 

Vaniljbullar med hemkokt vaniljkräm

24 bullar

Foto: Helén Pe

Vaniljkräm

3 dl mjölk

3 äggulor

2 msk strösocker

2 msk majsstärkelse

½ tsk vaniljpulver

Vaniljsmör

200 g rumsvarmt smör

1 ½ dl farinsocker

2 msk vaniljsocker

Bulldeg

3 dl kall standardmjölk

30 g jäst

¾ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk mortlade kardemummakärnor

1 ägg

10–11 dl vetemjöl special

100 g rumsvarmt smör

Sockerlag

1 dl strösocker

¾ dl vatten

Garnering

Pärlsocker

Gör så här

  • Börja med vaniljkrämen. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
  • Tillsätt vaniljpulver och rör ihop. Låt svalna.
  • Gör vaniljsmöret. Vispa samman samtliga ingredienser till en slät kräm. Ställ åt sidan så länge.
  • Fortsätt med bullarna. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål, gärna i kitteln till din köksassistent om du har en sådan. Arbeta ihop till en smidig deg, cirka 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Degen är färdig när den släpper från bunkens kanter.
  • Kavla ut degen till en rektangel på 35 × 70 cm på ett lätt mjölat bakbord. Bred vaniljsmöret på degen och stryk sedan över hälften av vaniljkrämen.
  • Sätt ugnen på 225 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i 24 lika tjocka skivor och fördela dem jämnt med lite luft mellan varje i långpannan. Låt jäsa under bakduk i 1 ½ timme.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. Koka upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda medan bullarna gräddas.
  • Ta ut plåten och spritsa i den sista vaniljkrämen i bullarna. Pensla sockerlagen på de nygräddade bullarna direkt efter att du spritsat i vaniljkrämen. Toppa med pärlsocker och låt sedan svalna.

Receptet kommer från Frida Skattbergs bok Baka i långpanna deluxe.

Black bean brownie med jordnötter (Glutenfri)

Svag för chokladtryffel? Då älskar du garanterat den här brownien. Tät och fyllig chokladsmak, lite vuxen så där.

Cirka 15 bitar

Foto: Lennart Weibull

1 förp kokta svarta bönor (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

50 g smör

3 ägg

¾ dl kakao

1 krm salt

½ tsk vaniljpulver

1 ½ dl råsocker

150 g mörk choklad (70 %)

1 dl salta jordnötter

Ev smält mörk choklad att garnera med

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll av spadet, skölj och låt bönorna rinna av.
  • Smält smöret, låt det svalna något.
  • Mixa bönorna släta tillsammans med äggen. Tillsätt smör, kakao, salt, vaniljpulver och råsocker. Rör till en slät smet.
  • Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller försiktigt i mikro.
  • Häll chokladen i smeten och rör ihop snabbt. Häll smeten i en smord ugnsform, cirka 25 x 20 cm. Fördela jordnötterna jämnt över.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills kakan har stannat.
  • Garnera eventuellt med smält mörk choklad som ringlas över med hjälp av en gaffel.

Receptet kommer från Lina Wallentinsons bok Baka med bönor.

Jordnötskola

Foto: Ulrika Pousette

Lager av söt mjölkchoklad med mjuk jordnötsnougat och seg jordnötskola emellan. Det här godiset är en riktig dröm! Är du allergisk mot jordnötter kan du byta ut dem mot rispuffar eller cornflakes. Jordnötssmöret kan du ersätta med tahini (sesampasta).

ca 16 bitar

Chokladlager

400 g mjölkchoklad

Fyllning 1

1 burk marshmallowfluff, ca 200 g

1 ½ dl jordnötssmör (eller tahini)

Fyllning 2

150 g smör

2 dl strösocker

½ dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 dl rostade och

Saltade jordnötter (eller rispuffar eller cornflakes)

Flingsalt till garnering

Gör så här

  • Fodra en form, cirka 25 × 25 cm, med bakplåtspapper.
  • Grovhacka hälften av mjölkchokladen och smält den över ett vattenbad. Häll chokladen i formen och stryk ut den till ett jämnt lager. Låt chokladen stelna i kylskåpet. Gör första fyllningen under tiden.
  • Lägg marshmallowfluff och jordnötssmör i en skål. Sätt skålen över ett vattenbad och låt alltsammans smälta. Rör ihop till en jämn jordnötsnougat och bred genast ut den jämnt i formen. Ställ tillbaka formen i kylskåpet.
  • Blanda smör, socker, sirap och grädde till den andra fyllningen i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Koka blandningen i 30–45 minuter, eller tills den når
  • 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer? Gör ett kulprov efter cirka 30 minuter. När kolan är klar: ta bort kastrullen från värmen och blanda ner jordnötterna. Häll kolan i formen, jämna till den och låt formen stå i kylskåpet tills kolan har stelnat helt.
  • Grovhacka resten av mjölkchokladen och smält den över ett vattenbad. Bred ut chokladen över kolan, strö över lite flingsalt och låt chokladen stelna i kylskåpet.
  • Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret och skär den i bitar med vass kniv. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

Receptet kommer från Camilla Hamids bok Baka utan ugn.

*Källa: Institutet för språk och folkminnen