Bonnier Fakta, 2018-12-03

Foto: Stefan Tell

Sömnforskaren Christian Bendedict: så får du en god nattsömn

Ät som en kung på morgonen, köpman till lunch och som en fattig på kvällen – då blir nattens vila optimal, säger Christian Benedict, sömnforskare och aktuell med boken Sömn, sömn, sömn.

Motion och nyttig mat i alla ära. Minst lika viktigt för hälsan är det att sova gott. Sömnen påverkar din vikt, ditt mentala mående och minskar risken för allt från förkylningar till cancer. I. Sömn, sömn, sömn finns allt du behöver veta om detta viktiga ämne, som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre.  Christian Benedict delar tillsammans med journalisten Minna Tunberger med sig av sin egen spännande forskning om hur sömnbrist ökar aptiten, hur exponeringen av dagsljus får dig att sova bättre och snabbare tillfriskna från allvarliga sjukdomar. Christian Benedict berättar om den digitala revolutionen och om hur det blå ljuset förskjuter dygnsrytmen, skapar stress och har gett en hel ny generation kronisk sömnbrist.

Christian Benedict ger 5 smarta tips

Christian Benedict i SvT

Se ett inslag på Nyhetsmorgon TV4

Beppe Singer pratar sömn med Christian

Den senast hälsotrenden

Få har nog kunnat missa den gigantiska hälsovåg som har sköljt över oss de senaste decennierna. Plötsligt var det inte nog att springa ett millopp, var och varannan människa skulle genom- föra ett maraton. Ingen har nog heller kunnat undgå juice- trenden som dök upp för några år sedan. Allt tänkbart grönt skulle stoppas i råsaftcentrifugen. 

Sova på saken fungerar utmärkt 

Sömnen ger dig en makalös möjlighet att hålla dig frisk och hälsosam och att kunna förebygga sjukdomar som åldersdiabe- tes, övervikt, demens och depression. Men en god natts sömn gör dig också smartare. Du förbättrar ditt minne, din koncen- trationsförmåga och din kreativitet och du kan prestera bättre på jobbet och i skolan. Sömnen kan även ge dig svar på frågor som du har gått och funderat på under dagen. Du kan alltså sova på saken! Inte minst kommer du att förstå dina egna och andras känslor bättre när du har sovit bra – du blir helt enkelt mer empatisk. Det bästa av allt är att det är gratis. Det kostar ingenting att sova, inte ens i tid. För den tid du lägger på att sova kommerdu att få igen tusenfalt i form av ökad produktivitet dagen efter. Det är lättillgängligt också. Du behöver inte gå till ett exklusivt gym eller resa långt bort till en resort på Maldiverna. Det räcker med att du kryper ned i din egen sköna säng och sluter ögonen när det har blivit kväll.

Om Christian Benedict:

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Christian har fått olika vetenskapliga pris för sin sömnforskning, såsom Oscarpriset från Uppsala universitet och Young Researcher Award från tyska föreningen för sömnforskning och sömnmedicin. Dessutom har han talat om sin forskning på många internationella konferenser och är känd för att förmedla fakta och kunskap om sömn på ett pedagogiskt och underhållande sätt.

Om medförfattaren Minna Tunberger:

Minna Tunberger är journalist och författare. Hon har bevakat ämnet hälsa i två decennier för bland annat TT och SvD, varit chefredaktör för en rad hälsotidningar och har tidigare skrivit boken För då minns jag kärleken: en berättelse om att våga överleva.