Bonnier Fakta, 2019-01-24

Foto: Stefan Tell

Stora boken om barn och mat serverar den senaste kunskapen

Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0–5 år kan och bör äta.

Skriven av experter

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.

All mat är barnmat – våga prova

Det blir allt tydligare att våra kroppar inte tål den moderna maten i för stora doser. Många barn har ont i sina magar och allt fler får allergiska problem.  Övervikt och fetma har ökat. Många tror att det är naturligt att barn gillar pannkaka, pizza, spagetti, hamburgare, kakor och glass snarare än broccoli och bönor. I själva verket är det något som vi har lärt barnen. Detta vill författarna till boken ändra på. Budskapet är tydligt. All mat är barnmat – våga prova allt!

Målet med Stora boken om barn och mat är att fler vuxna ska förstå att även små barn kan njuta av vällagad, vitaminspäckad och smakrik mat. Sådan mat som ger matglädje och gynnar de snälla
mikroberna i tarmen.

Kraftigt skydd mot allergier

– De vanligaste frågorna som föräldrar ställer till BVC handlar om mat och sömn. Maten är något man undrar över och kanske också nojar över. Med den här boken ska vi bli av med nojorna och våga prova allt – tidigt. Ny forskning tyder på att barn kan få ett kraftigt skydd mot allergier, om de får smaka mat som lätt ger allergier tidigt under livet. Gärna redan från fyra månaders ålder. Maten verkar behöva komma ner i magen för att immunförsvaret ska lära sig att tåla den, säger bokens författare Ann Fernholm och Kajsa Lamm.

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, fil. dr i molekylär bioteknik och grundare av Kostfonden, en ny forskningsfond. Under tio år har hon använt sina djupa kunskaper kring kroppens molekyler för att granska
kostvetenskapen. Hennes första bok "Ett sötare blod" – som kritiserade de offentliga kostråden – blev en ögonöppnare för många. Smakäventyret, som handlar om bebisars ätande, blev 2016 utsedd till årets svenska
måltidslitteratur i kategorin ”Barn och mat”. På bloggen annfernholm.se skriver hon kontinuerligt om socker, kost och hälsa.

Kajsa Lamm

Kajsa Lamm är legitimerad logoped, och Master of Medical Science, med  15 års klinisk erfarenhet av att arbeta med barn som har ätsvårigheter. Hennes första bok "När ditt barn inte äter" fick stor uppmärksamhet, som den första som förklarade ämnet för en bredare publik. Många föräldrar kände en lättnad över att få veta att det inte är deras fel att barnet äter på ett  annorlunda sätt.

Mediakontakt

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information om Stora boken om barn och mat kontakta: Magdalena Höglund, Presskontakt,  0733 338840 eller  magdalena@highlandpr.se