Bonnier Fakta, 2020-06-03

Foto: Gabriel Liljevall

Svamparnas planet – ny bok om svampens mystiska och fascinerande livsform

I augusti utkommer den första svenska riktigt omfattande boken om svampen som livsform – fylld av fantastiska fakta, spännande forskning och en kartläggning av hur vår mest mystiska och outforskade form av liv har bidragit till att forma vår planet. Svamparnas planet – Det uråldriga nätverket som bryter ner och bygger upp vår värld är skriven av biologen och vetenskapsjournalisten Jesper Nyström.

Svamparnas planet tar oss både ner i urberget och ut i världsrymden. Ny forskning visar att svampen är en livsform som kan vara miljardtals år äldre än man trott. Och den är en mästare på  kommunikation.

Jesper Nyström:

– Svampar är oerhört fascinerande. De kan vara både våra värsta fiender och våra bästa vänner, säger Jesper Nyström. Min dotter frågade mig varför man kan odla champinjoner och inte kantareller. När jag som biolog förstod att jag hade svårt att hitta svaret blev det starten på den här boken.

Att penicillin framställs från svampar är välkänt – och att jäst är en förutsättning för både bröd och alkohol. De som försöker dra ned på sin köttkonsumtion har kanske provat det svampbaserade  alternativet Quorn.

– En sak som däremot väldigt få känner till är att de största svampmarkerna inte finns i skogen, utan i  havsbottnarna. Den som hoppas hitta ett nytt recept på svamprisotto i den här boken kommer att bli  besviken. Men om man vill veta mer om svampar och få en inblick i hur dessa fascinerade organismer påverkar vår vardag och även formar vår livsmiljö, då är det här helt rätt bok. Och jag lovar, den kommer att ge svaret på frågan varför det är så svårt att odla kantareller, berättar Jesper Nyström.

Spännande fakta om svamp:

  • Svampar är mästare på att producera enzymer som kan bryta ned tuffa material, vilket gör dem mycket användbara inom flera storskaliga industriprocesser.
  • Vi är som vandrande svampmarker. Vår hud är ett mikroskopiskt ekosystem, en miljö full av liv i form av bakterier, kvalster och (såklart) svampar.
  • Det finns svampar som ”infekterar” insekter, tar över deras nervsystem och gör dem till zombies.
  • Varje år förstörs grödor och skördar till ett värde av drygt fem biljoner kronor, 5 000 miljarder kronor, världen över. Ogräs, skadedjur samt torka, frost och andra väderfenomen orsakar ungefär 60 procent av förlusterna. Växtsjukdomar står för de resterande 40 procenten och två tredjedelar av dessa orsakas av parasitsvampar.
  • Det finns svampar som jagar maskar. Det finns faktiskt flera hundra köttätande svampar-ter som fångar levande byten som de sedan äter upp på svampars vis, det vill säga, de löser upp deras vävnad med hjälp av enzymer och tar sedan upp näringsämnena.
  • Det finns plastätande svampar. Troligtvis är de utrustade med en uppsättning extra kraft-fulla enzymer, och det finns en förhoppning att de kommer att kunna användas i kampen mot de växande bergen av plastavfall på vår jord.
  • Svensk forskning antyder att det går att finna svaret på frågan om det finns liv på Mars.

Svamparnas planet av Jesper Nyström utkommer den 25 augusti.