Bonnier Fakta, 2021-06-04

Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor prisas med en Edvard

Tv-kocken och kokboksförfattaren Tareq Taylor tilldelas Edvardpriset. Tidningen Kvällsposten har delat ut Edvard till en framstående underhållare varje år sedan 1979. I läsarnas motiveringar finns ord som: glädjespridare, äkta, ödmjuk och orädd att visa känslor.

Statyetten föreställer Malmöfödda skådespelaren Edvard Persson, som avled 1969 i Helsingborg, och är skapad av Thure Thörn och gjuten i brons. Bland senaste årens mottagare av Edvard är: Hasse Andersson, Sanna Nielsen, Jill Johnson, Marianne Mörck och Henrik Dorsin.

Populärare än någonsin

Det senaste tiden har varit både tuff och framgångsrikt för Tareq Taylor. Han är populärare än någonsin och har som vanligt medverkar i SVT:s Trädgårdstider och lagade mat till de medverkande i Stjärnorna på slottet. Han har varit en av restaurangbranschens ansikte utåt under pandemin. Han deltog i femmans program Över Atlanten trots att han bara ett halvår tidigare brutit nacken. I början av 2021 sändes den hyllade serien Tareq Taylors matresa där han på plats i Israel och Palestina delade med sig av sig själv, pappa Seifs historia och relationen med brodern Zafer.

Nu är Tareq Taylor även aktuell med boken Tareq Taylors matresa. Här får vi följa  med Tareq Taylor på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem. Här i mötet mellan olika kulturer hittar du den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, granatäppelsallad, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.

Foto: Peter Carlsson

Boken följer i spåren av tittarsuccén Tareq Taylors matresa (SVT) där Tareq Taylor tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.