Bonnier Fakta, 2021-04-19

Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor släpper bok om sin gripande matresa till Jerusalem

Den 24 maj släpper Tareq Taylor boken bakom tv-succén "Tareq Taylors matresa" (SVT). Här får vi följa med på en inspirerande och personlig matresa som går till hans pappas hemstad Jerusalem. Boken innehåller cirka 50 recept med den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, fyllda filodegsrullar, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi. 

Boken följer i spåren av tittarsuccén "Tareq Taylors matresa" (SVT) där Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser. 

Utdrag från boken: 

Att återvända till pappas, Seif Daoudis, hemstad Jerusalem och åka runt i Palestina och Israel tillsammans med honom och min lillebror Zafer är en otroligt stark upplevelse på flera plan. Vi kommer varandra nära på ett sätt som man bara gör när man umgås en hel vecka i sträck. I Jerusalems gränder går min pappa runt och hälsar på alla som om han var Elvis eller någon annan kändis och här finns den mat som han lagade när jag var liten. Hans steg blir lättare och han rör sig i gamla stan som om han åter var den där tonåringen som reste till Sverige som 17-åring under tidigt 1960-tal för att tjäna pengar åt sina föräldrar. 

Resan är så mycket mer än den matresa jag hade väntat mig. Visst äter vi oss genom alla städer och byar vi passerar, lagar mat tillsammans med varandra och samlas till middagar med släkten, men även om alla vi träffar lagar eller äter mat och jag dessutom frossar i varorna på marknaderna vi besöker, så är maten bara kittet. Palestina berör mig i mitt innersta. På plats i landet blir det tydligt hur viktig del av mitt ursprung det är, samtidigt som upplevelsen blir något större. 

Om Tareq Taylor 

Tareq Taylor är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider, Go'kväll och Lyckomaten (alla SVT). Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och fick samma år utmärkelsen Bästa Malmöambassadör. I ett par år har han också lagat maten i Stjärnorna på slottet (SVT). Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker, håller ofta föreläsningar runtom i landet och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg (tillsammans med Paul Svensson). 

Boken Tareq Taylors matresa – med rätter från Jerusalem och min familj kommer ut den 24 maj.  

För recensionsexemplar, receptbilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • 0733 338840 • magdalena@highlandpr.se