Bonnier Fakta, 2017-11-09

Therése Lindgren sätter världsrekord – bakar världens största vegantårta

Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga Youtuber har satt ett nytt världsrekord godkänt av Guinness World Records på internationella världsrekorddagen den 9 november.

Therése har tillsammans med sitt team lyckats baka ”Världens största vegantårta”. Att det skulle vara just ett veganskt bakverk var viktigt för Thérese som vill inspirera andra att börja bry sig – om hur vi lever, vad vi äter och inte minst om djuren.

– Att slå ett Guinnessrekord var på min bucket list - och jag är så otroligt glad att jag har klarat det! Jag är ju själv vegan och genom att baka världens största vegantårta vill jag passa på att lyfta min hjärtefråga om djurens rätt, säger Therése.

Rekordtårtan var 3,71 meter lång, 1,28 meter bred och vägde hela 462,4 kilo. Den tog åtta timmar att baka och Pravin Patel, domare från Guinness World Records i London var på plats under hela tiden för att inspektera och godkänna rekordet.

– Vi stötte på en hel del utmaningar på vägen. När vi hade bakat en tredjedel av kakan, insåg vi att vi att soja-yoghurten och mannagrynen inte skulle räcka! Det blev lite panik eftersom tiden höll på att rinna ut, men i sista stund lyckades vi få mer ingredienser på plats, berättar Therése.

Den veganska rekordtårtan bestod av en saftig mannagrynsbotten täckt med vaniljfrosting och mandelkräm, toppad med sojagrädde, färska jordgubbar och citronmeliss.

När tårtan var färdig och godkänd av Guinness skänktes den till organisationen ”Djurens rätt” där hela 2000 glada volontärer delade på rekordtårtan.

Så här gick det till när rekordbakningen genomfördes:

Se Therése egen video från rekordförsöket på hennes Youtube-kanal

Therése Lindgren, född 1987, är Sveriges största kvinnliga Youtuber och en röst som många unga lyssnar till. Hon är även aktuell med sin nya bok Vem bryr sig? (Bokförlaget Forum), en personlig berättelse om hur det gick till när hon blev medveten om djurens situation och stegvis blev vegetarian och vegan.

Therése Lindgrens vegantårta recept

För mer information, pressbilder och rörligt material, vänligen kontakta Charlotta Larsson, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se,
08-696 80 50

Om Guinness World Records
I Sverige ges Guinness World Records ut av Bonnier Fakta och sedan 1955 har Guinness rekordbok fascinerat både barn och vuxna. I årets upplaga kan du bland annat läsa om världens äldsta bodybuilder, 83 år gammal, kvinnan med världens längsta ögonfransar på 12,5 cm eller hårresande rekord som världens högsta frisyr. I november varje år genomförs Guinness världsrekorddag då rekordförsök genomförs över hela världen.