Bonnier Fakta, 2022-03-14

Foto: Stefan Tell

Till fots – ny bok för alla som vill vandra mer

Att vandra är mer populärt än någonsin och en vandring kan innebära så mycket – naturupplevelser, äventyr och stillhet. Att skaka av sig vardagen och känna stegens rytm i kroppen. Den nya boken Till fots vänder sig till alla vandrare, erfarna och nybörjare. Här får du inspiration till att ge dig ut till fots. Kanske hemma runt knuten, eller långt bort.

Författaren Emma V Larsson är journalist och en erfaren vandrare som samlat massor av inspirerande fakta och smarta tips – med smittande entusiasm visar hon vilken vild och vacker värld som väntar när du tar första steget ut i naturen.

Emma V Larsson:

Foto: Stefan Tell

– Det är tydligt att många svenskar söker tröst i naturen när vardagen är orolig. Kanske är det något inom oss som vet att vi mår bra där ute. För många ter sig vandringslängtan som något nästan spirituellt. Man känner sig hemma på vandringsleden, som en del av den omgivande naturen.

– På en vandring möter vi också de mest basala behoven. Det kan vara evinnerligt skönt att ett slag fokusera mer på skoskav, väder och matintag än på jobb, studier, miljökriser eller pandemier. Det kan också vara en njutning att göra något så handfast som att gå, tända en eld eller tälja på en träbit, istället för att knappa på tangentbord.

Till fots innehåller det du behöver veta för att ge dig ut på tur, om prylar, kläder och packlistor. Hur du väljer vandringsled och packar för långa eller korta vandringar. Om relationer på turen, respekt och säkerhet. Hur håller man sig ren? Hur tar man hand om sina fötter? Vad kan man tänka på för att göra vandring med barn till ett nöje?

Emma tipsar om hur du går på toaletten i naturen, varför det är fiffigt att ha dubbla strumpor på sig och vad du kan äta till lunch om det tornar upp sig till oväder. Om utrustning som är nödvändig och utrustning som inte är helt nödvändig, men lyxig att ha.

Du får tips på vandringsleder både i Sverige och i Europa – från dagsturer till långvandring, i skogen och i fjällen.

Om författaren:

Emma V Larsson arbetar som journalist och författare, specialiserad på friluftsliv och natur. Hon har tidigare skrivit flera böcker för både vuxna och barn; alla berör friluftsliv och äventyr.

Emma beskriver vandring som den enklaste, minst komplicerade friluftsaktivitet som finns. När hon analyserar vad vandringen faktiskt är så är det inte längden hon tänker på. Hennes 80-mila vandring i Spanien är lika mycket vandring som de två kilometrarna hon vandrar med sin treåring en morgon i skogen.

Till fots – stora boken om vandring utkommer den 15 mars.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Charlotta Larsson, charlotta.larsson@bonnierforlagen.se, 073-3746294