Bonnier Fakta, 2020-12-18

Foto: Frida Wismar

Vinnaren av Hela Sverige bakar 2020 bjuder på recept och baktips

Fika är en viktig del av den svenska kulturen och är något som de flesta av oss håller varmt om hjärtat. Att ta en fika innebär ofta en paus för återhämtning under arbetsdagen, eller en chans att umgås med vänner och familj. Samtidigt dricker man kaffe eller te, och äter något gott till. Ordet fika anses ha uppkommit på 1800-talet och kommer från ordet kaffe. Det var populärt att kasta om stavelser, och kaffe, eller “kaffi” som det kunde kallas, blev då till ordet fika.

Vår kärlek till fika

Traditionen började med kaffedrickande på 1700-talet, och när konditorier kom till Sverige på 1800-talet blev det även minst lika viktigt att äta tillbehör till kaffet, som till exempel småkakor. Med konditorierna blev även kvinnor inbjudna i det officiella kaffedrickandet, då det tidigare varit reserverat för männen. Idag fikar vi både hemma, på kaféer och på arbetsplatsen och vi väljer gärna mellan en mängd olika fikabröd så som kakor, bullar, tårtor och bakelser. Vår kärlek till fika har till och med lett till att Sverige är ett av de länder som konsumerar mest kaffe i hela världen.

Ta din fika till nästa nivå

Med en så stark fikakultur är det inte konstigt att bakning är så viktigt och uppskattat. En person som verkligen kan det här med fikabröd och bakning är Hilda Kirkhoff, vinnaren av Hela Sverige bakar 2020. Här berättar hon om sitt intresse för bakning började samt bjuder på smaskiga recept ur boken Hildas drömmar & andra bullar.

3 snabba med Hilda

Hur och när började ditt intresse för bakning?

Bakning har alltid varit en naturlig del i mitt liv, likaså matlagning. Dels för att min mamma bakat väldigt mycket under min barndom, men också för att jag alltid fått vara med och stöka i köket. Jag tror det är jätteviktigt att man som barn får vara delaktig och får lov att testa sig fram.

Vad krävs det egentligen för att bli riktigt bra på att baka, kan vem som helst bli proffs?

Öva öva öva och testa testa testa. Ingen är fullärd! Det sägs ju att om vi lägger 10 000 timmar på något så kan vi bli proffs. Jag tänker på bakning när jag vaknar och när jag går och lägger mig. Vill man något riktigt mycket så kan man självklart bli proffs.

Har du något särskilt baktips du vill dela med dig av?

Investera i en ny pepparkvarn som du fyller med kardemummakärnor, då har ni alltid nymald kardemumma. Funkar både till bullar, kakor eller varför inte till gröten på morgonen.

Recept

Foto: Frida Wismar

Len chokladkräm med korallflarn

Jag tycker väldigt mycket om att gå på loppisar och auktioner. Att sedan få servera på eller i det jag fyndat är dubbel lycka. Dessa snaps- och avecglas har jag köpt för fem kronor styck och jag tycker det är så fint att blanda olika sorter. Och som en av mina bästa vänner, Hanna, säger: ”Är de små får man ta två!”

8 små portioner, 30 minuter + 8 timmar i kyl

Ingredienser

Chokladkräm

1 gelatinblad

150 g mörk choklad

3 äggulor

¾ dl råsocker

1 ½ dl mjölk, 3 %

1 ½ dl vispgrädde

½ krm salt

Korallflarn

2 ¾ msk vetemjöl

1 ¼ dl vatten

½ dl neutral rapsolja

½ krm salt gelfärg, valfri färg

Romgrädde

2 dl vispgrädde

1 msk florsocker, gärna ekologiskt

1–2 msk rom

Dekoration

Säsongens frukt och bär

Gör så här:

Chokladkräm

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  3. Vispa äggulor och råsocker luftigt och vitt. Använd gärna en elvisp.
  4. Koka upp mjölk och vispgrädde i en kastrull. Häll gräddmjölken i en tunn stråle i äggsmeten under konstant vispning. Tillsätt saltet och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat.
  5. Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i krämen. Häll krämen över chokladen och rör om tills allt blandats.
  6. Fördela krämen i glas och låt stå i kylen i minst 8 timmar.

Korallflarn

  1. Mät upp alla ingredienser i en skål och rör om till en slät och lös smet.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Häll cirka ½ dl smet i den torra pannan. Stek flarnet på en sida. Flarnet är klart när det slutat bubbla.
  3. Ta upp flarnet och lägg det på ett hushållspapper för att torka. Torka ur stekpannan mellan varven. Bryt flarnen när de har svalnat.

Romgrädde

Vispa grädde och florsocker luftigt i en skål. Smaksätt med rom.

Dekorera krämen med frukt och bär, korallflarn och romgrädde.

Mammas enkla persikokaka

Foto: Frida Wismar

”I det enkla bor det goda”, som Ernst Kirchsteiger skulle sagt. Och han har ju rätt! Detta är ytterligare ett av min mammas recept som är sådär barnsligt enkelt att göra, men som får gästerna att fråga: ”Hur har du gjort?” Med detta vill jag också visa att det går att göra en enkel kaka väldigt vacker med hjälp av lite fina dekorationer och spritsning.

8 bitar

Ingredienser

175 grader (varmluftsugn) 1 timme

1 msk smör + ½ dl ströbröd till formen

2 ägg 2 dl strösocker

2 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

4 konserverade persikohalvor

50 g kallt smör

Dekoration

Vispad grädde ev färsk frukt och bär , rostad vit choklad samt florsocker, gärna ekologiskt.

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en bakform, 20 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Använd gärna en elvisp.
  3. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker, och vispa till allt blandats.
  4. Häll smeten i formen. Dela persikohalvorna i klyftor och tryck ner dem i kakan.
  5. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och lägg ovanpå kakan.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Känn med en sticka – när stickan är torr är kakan klar.
  7. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna helt. Dekorera med vispad grädde, ev färska bär och frukt, rostad vit choklad och ev florsocker.

Tips!

Dekorera gärna med karamelliserade persikoklyftor. Smält 20 g smör i en stekpanna. Smält ner 50 g farinsocker i smöret. Lägg i klyftor av färsk persika och låt dem mjukna och få färg.

Chocolate times three

Foto: Frida Wismar

Chokladtryfflar är perfekt om man inte vill ha den där tunga desserten. Pröva olika smakkombinationer, gör några kartonger och ge bort till någon du tycker om!

20–25 tryfflar av varje sort, 1 timme och 30 minuter + 3 timmar i kyl

Vit choklad med citron, vanilj och hallon

Ingredienser

1 vaniljstång

1 dl vispgrädde

½ krm salt

1 citron, rivet skal och saft

200 g vit choklad

25 g rumsvarmt smör ev några droppar gul karamellfärg

Torkat hallonpulver (går att beställa på nätet)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och -frön, grädde, salt, citronskal från hela och saft från halva citronen i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och låt dra i 10 minuter.
  3. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  4. Koka upp gräddblandningen igen. Sila ner den i chokladen. Rör om och tillsätt smör och ev ett par droppar gul karamellfärg.
  5. Ställ tryffelmassan i kylen i minst 3 timmar för att stelna. Ta ut och forma massan till lagom stora tryfflar. Rulla i torkat hallonpulver och förvara i kyl.

Mjölkchkoladtryffel med havsalt med pistaschnötter

Ingredienser

200 g mjölkchoklad

50 g mörk choklad

1 ½ dl vispgrädde

25 g rumsvarmt smör havssalt pistaschnötter

Gör så här:

  1. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  3. Rör ner smöret och smaksätt med salt.
  4. Ställ tryffelmassan i kylen i minst 3 timmar för att stelna.
  5. Hacka pistaschnötterna.
  6. Ta fram tryffelmassan och forma till lagom stora tryfflar. Rulla tryfflarna i pistaschnötterna och förvara i kyl.
  7. Mörk choklad med blåbär.

Mörk chokladtryffel med blåbär

Ingredienser

200 g mörk choklad

¾ dl vispgrädde

1 dl tinade svenska blåbär

1 msk honung

½ krm salt

Ev 1 msk torkat blåbärspulver (går att beställa på nätet)

25 g rumsvarmt smör

Kakao eller florsocker

Gör så här:

  1. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde, blåbär, honung, salt och ev torkat blåbärspulver för extra tydlig blåbärssmak.
  3. Mixa blåbärsgrädden snabbt med stavmixer.
  4. Häll den varma blåbärsgrädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.Rör ner smöret.
  5. Ställ tryffelmassan i kylen i minst 3 timmar för att stelna.
  6. Ta fram tryffelmassan och forma till tryfflar. Rulla dem i kakao eller florsocker och förvara i kyl.

Om Hildas bullar och andra drömmar

Läs mer om boken här

Hildas drömmar och andra bullar bjuder Hilda in oss till sitt familjehem i Båstad. Bullar, drömmar och loppisfynd blandas med mammas keramik och solrosor. Lantligt och rustikt, och med spännande inslag från andra länder. Släktrecept och klassiska favoriter med Hildas egen twist. Men garanterat inga tårtor. Välkommen till Hildas rosettprydda värld som innehåller allt från frukostfrallor och Bao buns till mormors kringlor och chokladpraliner. En bakbok helt enligt Hildas filosofi – alla ska kunna baka och det ska vara kul.