Bonnier Fakta, 2025-07-06

Foto: Gabriel Liljevall

Känslofobi – ny bok visar hur man bryter mönster

Deborah Mühlrad är beteendevetare och legitimerad psykoterapeut med inriktning på känslor och känslofobi. I sin bok Känslofobi sätter hon ord på ett samhällsfenomen som påverkar både vår psykiska hälsa och våra relationer. Mönster av känslofobi uppstår ofta tidigt i livet och vi lär oss att trycka undan känslor istället för att förstå dem. Men vi kan bryta det.

Deborah Mühlrad:

– Den här boken har jag skrivit till dig som ofta tackar ja till saker när orken inte riktigt finns där. Till dig som har svårt att uttrycka dina behov eftersom du inte vill att det ska bli dålig stämning. Och till dig som drar dig undan när någon kommer för nära – av rädsla för att bli avvisad.

Övervinn din känslofobi och låt känslorna ta mer plats i ditt liv

Många av oss har utvecklat strategier för att undvika obekväma känslor: vi anpassar oss, blir självkritiska eller håller oss ständigt upptagna. Att trycka undan känslor på detta sätt kallas för känslofobi. Men när vi stänger av känslorna stänger vi också av vår inre kompass. Då kan vi få ökad oro, ångest och negativa tankar. I Känslofobi kommer du få konkreta verktyg för att lära dig hantera alla känslor så att du vågar göra det som du innerst inne känner, vill och behöver.

Deborah Mühlrad:

– Många som kommer till mig har redan provat terapi och KBT utan att det riktigt hjälpt. Jag vill ge människor ett hopp och ett annat sätt att förstå sig själva och sina känslor. Alla har inte råd att gå i terapi. Därför ville jag skriva en bok som ger verktyg direkt, bland annat den så kallade känslotriangeln, som jag jobbar mycket med i terapin.

Känslotriangeln

Känslotriangeln är ett verktyg för att identifiera vad vi egentligen känner bakom våra försvar och impulser. Genom att se sambandet mellan situation, försvar, ångest och verklig känsla kan vi börja förstå våra reaktioner och agera mer i linje med vad vi faktiskt behöver.

Ett växande samhällsproblem

Över 1,2 miljoner svenskar äter antidepressiva läkemedel.

– All medicin är inte dålig, och många behöver den. Men det finns en tendens att medicinering och KBT förskrivs som förstahandsval, även när det inte riktigt träffar kärnan i problemet. Många känner att de provar allt men ändå fastnar. Med boken vill jag lyfta ett alternativ: känslofokuserad terapi, en metod som utgår från vad du faktiskt känner, vill och behöver, säger Deborah.

Om Deborah

Deborah Mühlrad är legitimerad psykoterapeut och beteendevetare, med särskilt fokus på känslor och känslofobi. Hon arbetar med individuella terapier och föreläser för företag och myndigheter. De senaste åren har hon nått tusentals personer genom föreläsningar och poddgästspel – alltid med samma syfte: att folkbilda om känslor.