Kosten – kroppen – klockan
Att äta, sova och arbeta på udda tiderBeställ recensionsexemplar
Bok i originalformat skickas ca 3 veckor före recensionsdatum. Önskar du PDF-korrektur eller har frågor kontakta mediakontakten nedan.
Du har ännu inte behörighet att beställa böcker från detta förlag. Kontakta press@bonnierforlagen.se om du vill utöka din behörighet.
Vill du beställa recensionsexemplar?
Logga inUtgivningsdag: 2006-10-05
Recensionsdag: 2006-10-05
Mediakontakt: Bonnierförlagens Press
Allt fler människor arbetar i dag på udda tider och många har nattarbete. Andra vänder på dygnet frivilligt eller stressar för att få in så mycket som möjligt under den vakna tiden på bekostnad av sömn och återhämtning. Det här är en bok om kosten, kroppen och klockan. Den handlar om när och hur ofta vi behöver äta för att hålla vikten och må bra i allmänhet, och vid annorlunda arbetstider i synnerhet. Kosten Kroppen Klockan innehåller allt ifrån energibehov och vad som styr och stör kroppsklockan till tips på snabbmat och recept. Boken riktar sig till dig som har oregelbundna arbetstider eller undrar vad du ska äta vid nattarbete. Men den är också inspirerande för dig som arbetar med företagshälsovård, kostinformation eller liknande. Kort sagt är boken skriven för alla som vill veta mer om hur mat och måltider, sömn, stress och dygnsrytm påverkar välbefinnande, prestationsförmåga och hälsa. Ur innehållet:
- Den biologiska klockans betydelse- Äta bör man, men när? - Äta bör man, men hur mycket av allt? - Livsstil och hälsa - Äta smart under arbetstid - Mat-, sov- och arbetsklockan - Menyförslag
Maria Lennernäs är nutritionsforskare och har arbetat både på Livsmedelsverket och på Folkhälsoinstitutet. Hon har medverkat i flera studier tillsammans med sömn- och stressforskare för att ta reda på hur mat vid olika tider påverkar vakenhet, mental prestationsförmåga och hälsa, dessutom är hon den första forskare som skrivit en avhandling om hur arbetsscheman påverkar tidpunkter för måltider och vad det gör med hälsan.
I dag är hon nutritionsansvarig på Svensk Mjölk men föreläser regelbundet på högskoleutbildningar och för olika företag och organisationer. Dessutom medverkar hon då och då i tv och radio.
Karin Wiberg är medförfattare. Hon har en kostekonomexamen i bagaget och utbildar sig till dietist. Hon har ett brinnande intresse för god (och hälsosam) mat, kost och träning. Hon arbetar själv som instruktör på Friskis & Svettis och håller i matlagningskurser.
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2006-10-05 Formgivare: John Losciale Omslagsformgivare: Tobias Svensén Antal sidor: 152 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789185225712 (2006-10-05)