Mat special

Råd och recept vid överkänslighet och allergi
Fotograf: Joel Wåreus

Utgivningsdag: 2002-08-27
Recensionsdag: 2002-08-27

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Äntligen en lustfylld och innehållsrik kokbok för allergiker och överkänsliga som hela familjen kan samlas kring! Med över 100 aptitretande fotografier och bildinstruktioner och mängder av recept och råd är detta den stora kokboken för alla som måste tänka på vad man äter. Här finner man närmare 300 bra recept både för allergiker och icke-allergiker som vill njuta av god mat. Läckra frukostar, mellanmål, luncher och middagar. Också notoriskt svåra rätter för allergiker - som t ex pannkakor - ordnar man lätt oavsett vad man tål eller ej. Dessutom en mängd recept på bullar, småkakor, muffins, sockerkakor och tårtor. Mat Special innehåller allt från grönsaker till godis. Det som gör boken speciell är att recepten tydligt informerar om vad rätten inte innehåller. På så sätt är det lätt att snabbt hitta lämpliga recept. Många recept innehåller dessutom alternativa lösningar, så att rätterna kan anpassas efter behov. Till sin hjälp har läsaren också ett utmärkt register, där man får översikt över alla recept utan gluten, laktos, mjölk, soja, vete och ägg. Inledningsvis går författarna kortfattat igenom vad det innebär att vara allergisk och överkänslig. I ett längre avsnitt behandlas varje enskilt livsmedel utifrån vad det innehåller. Men även receptdelen är full av råd och tips. Hur ersätter man t ex ägg när man bakar sockerkaka? Här finns svar på många frågor i register och tabeller. Kort sagt, Mat Special är en välkommen kokbok för den som tryggt vill kunna hänge sig åt matlagning och lätt finna rätt recept till rätt tillfälle. Mat Special är faktagranskad av Louise Malmberg på Dietistbyrån i Solna.
Gunilla Lindeberg (f. 1954) och Annika Wesslén (f. 1955) är erfarna dietister och konsulter. Gunilla Lindeberg har tidigare tillsammans med Margit Eliasson skrivit Mat för liv och lust (Albert Bonniers Förlag, 1991) arbetar på vårdcentral, föreläser och skriver regelbundet i olika tidningar. Annika Wesslén har skrivit böckerna Handbok i barnmat (1991) och Barnens bästa mat (1993), och har under många år arbetat med att fortbilda personal i skola, förskola och inom barnhälsovården.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2002-08-27 Genre: Livsstil, hobby och fritid Fotograf: Joel Wåreus Formgivare: Kerstin Nord Thema-kod: Mat och dryck Antal sidor: 224 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100577025 (2002-08-27)

Fler böcker av författaren

Mat special

Råd och recept vid överkänslighet och allergi
Fotograf: Joel Wåreus

Utgivningsdag: 2002-08-27
Recensionsdag: 2002-08-27

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Äntligen en lustfylld och innehållsrik kokbok för allergiker och överkänsliga som hela familjen kan samlas kring! Med över 100 aptitretande fotografier och bildinstruktioner och mängder av recept och råd är detta den stora kokboken för alla som måste tänka på vad man äter. Här finner man närmare 300 bra recept både för allergiker och icke-allergiker som vill njuta av god mat. Läckra frukostar, mellanmål, luncher och middagar. Också notoriskt svåra rätter för allergiker - som t ex pannkakor - ordnar man lätt oavsett vad man tål eller ej. Dessutom en mängd recept på bullar, småkakor, muffins, sockerkakor och tårtor. Mat Special innehåller allt från grönsaker till godis. Det som gör boken speciell är att recepten tydligt informerar om vad rätten inte innehåller. På så sätt är det lätt att snabbt hitta lämpliga recept. Många recept innehåller dessutom alternativa lösningar, så att rätterna kan anpassas efter behov. Till sin hjälp har läsaren också ett utmärkt register, där man får översikt över alla recept utan gluten, laktos, mjölk, soja, vete och ägg. Inledningsvis går författarna kortfattat igenom vad det innebär att vara allergisk och överkänslig. I ett längre avsnitt behandlas varje enskilt livsmedel utifrån vad det innehåller. Men även receptdelen är full av råd och tips. Hur ersätter man t ex ägg när man bakar sockerkaka? Här finns svar på många frågor i register och tabeller. Kort sagt, Mat Special är en välkommen kokbok för den som tryggt vill kunna hänge sig åt matlagning och lätt finna rätt recept till rätt tillfälle. Mat Special är faktagranskad av Louise Malmberg på Dietistbyrån i Solna.
Gunilla Lindeberg (f. 1954) och Annika Wesslén (f. 1955) är erfarna dietister och konsulter. Gunilla Lindeberg har tidigare tillsammans med Margit Eliasson skrivit Mat för liv och lust (Albert Bonniers Förlag, 1991) arbetar på vårdcentral, föreläser och skriver regelbundet i olika tidningar. Annika Wesslén har skrivit böckerna Handbok i barnmat (1991) och Barnens bästa mat (1993), och har under många år arbetat med att fortbilda personal i skola, förskola och inom barnhälsovården.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2002-08-27 Genre: Livsstil, hobby och fritid Fotograf: Joel Wåreus Formgivare: Kerstin Nord Thema-kod: Mat och dryck Antal sidor: 224 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100577025 (2002-08-27)

Fler böcker av författaren