Oscar de Hoog

Oscar de Hoog är utbildad kock och har – tillsammans med Fredrik Paulún – gett ut fyra kokböcker i serien Den perfekta. Vid sidan av kockyrket har han även arbetat som personlig tränare och kostrådgivare vilket har satt en naturlig prägel på hans matlagning. Oscars mat är nyttig, god och kryddad med mångkulturella influenser. Han är även känd från tv-programmet Toppform.

Oscars inventarielista
Jag har alltid basvaror hemma. Om du har basvaror i köket vet du att du har ett bra utgångsläge när du ska tillaga något som är gott, nyttigt och befrämjar formen. Nedan hittar du en lista över de varor jag tycker att man bör ha hemma. 

Spannmål
Pasta (för att undvika pasta med högt GI bör du köpa pasta gjord på 100 % durumvetemjöl samt undvika olika varianter av snabbpasta)
Havregryn
Basmatiris
Äggnudlar (absolut inte snabbnudlar)
Bulgur
Aborio/avorioris

Baljväxter
Du väljer själv om du vill tillaga dina egna bönor eller köpa färdiga på burk. 
Kikärter
Borlottibönor
Cannelinibönor/vita bönor
Kidneybönor
Svarta bönor
Gröna linser 

Oljor
Oljor förhöjer smaken på maten och har positiva effekter på formen och hälsan. Då oljor lätt härsknar, och därmed förlorar sina positiva egenskaper, är det viktigt att du förvarar dem i kylen. Det finns en uppsjö med olivoljor med olika smakkaraktärer. Fruktiga olivoljor kan du använda för att ringla över färdiga rätter, den passar utmärkt till pasta, kött, fågel, sallad och skaldjur. Den är även bra att ha när du gör dressingar. När du steker försvinner mycket av den fruktiga smaken vilket gör att det är onödigt att använda den dyrare fruktiga olivoljan. 
Olivolja (när jag nämner olivolja menar jag alltid extra jungfruolja)
Fruktig olivolja
Sesamolja
Rapsolja
Valnötsolja och hasselnötsolja 

Nötter och frön
En liten näve nötter är utmärkt som snacks/mellanmål. Nötter är fulla med fina fetter och protein. 
Valnötter
Sötmandel
Jordnötter, helst osaltade
Hasselnötter
Krossade linfrön
Solrosfrön
Skalade pumpafrön
Sesamfrön (gott att rosta och strö över asiatiska grillspett) 

Kryddor, såser och smaksättningar
Köp helst hela kryddor och mal dem själv i en mortel eller kaffekvarn eftersom de har mer smak och är av bättre kvalitet än färdigmalda kryddor.
Grovt havssalt
Färsk ingefära
Färsk chili
Torkade röda små chilifrukter
Fransk senap
Lagerblad
Hela svartpepparkorn
Hela vitpepparkorn
Kanelstänger
Hela kardemummakärnor
Hela nejlikor
Torkad oregano
Timjan
Rosmarin i kruka
Spiskumminfrön
Gurkmeja (för färgens skull)
Korianderfrön
Fänkålsfrön
Paprikapulver
Kakaopulver
Sardeller
Japansk soja
Ostronsås
Asiatisk fisksås (nam pla)
Färsk bladpersilja
Färsk basilika 

Grönsaker och frukt 
Schalottenlök
Gul lök
Vitlök
Purjolök
Selleri
Hela tomater på burk
Tomatpuré
Torkade Katrinplommon (utmärkta som snacks/mellanmål)
Torkade aprikoser (utmärkta som snacks/mellanmål)
Potatis av fast sort
Fänkål
Morötter
Vitkål
Bananer
Äpplen
Apelsiner
Grapefrukt
Citroner
Färska eller frusna bär (beroende på säsong)
Exotiska frukter som mango, papaya, passionsfrukt, rambutan och meloner. Prova gärna frukter du aldrig har ätit förut – exotiska frukter är gott (och nyttigt!) till frukost. 

Alkohol att smaksätta med.
När man använder alkohol i matlagningen förhöjer det smaken på maten. Utsätter man alkoholhaltiga vätskor för värme dunstar alkoholen, och därmed energin, bort. Tänk på att välja ett vin som du själv tycker om när du ska använda det vid matlagningen. 
Fylligt och smakrikt rött vin
Torrt vitt vin
Torr sherry (mycket gott att marinera kött och fågel i när du ska woka)
Konjak

 

Utgivning

Oscar de Hoog

Oscar de Hoog är utbildad kock och har – tillsammans med Fredrik Paulún – gett ut fyra kokböcker i serien Den perfekta. Vid sidan av kockyrket har han även arbetat som personlig tränare och kostrådgivare vilket har satt en naturlig prägel på hans matlagning. Oscars mat är nyttig, god och kryddad med mångkulturella influenser. Han är även känd från tv-programmet Toppform.

Oscars inventarielista
Jag har alltid basvaror hemma. Om du har basvaror i köket vet du att du har ett bra utgångsläge när du ska tillaga något som är gott, nyttigt och befrämjar formen. Nedan hittar du en lista över de varor jag tycker att man bör ha hemma. 

Spannmål
Pasta (för att undvika pasta med högt GI bör du köpa pasta gjord på 100 % durumvetemjöl samt undvika olika varianter av snabbpasta)
Havregryn
Basmatiris
Äggnudlar (absolut inte snabbnudlar)
Bulgur
Aborio/avorioris

Baljväxter
Du väljer själv om du vill tillaga dina egna bönor eller köpa färdiga på burk. 
Kikärter
Borlottibönor
Cannelinibönor/vita bönor
Kidneybönor
Svarta bönor
Gröna linser 

Oljor
Oljor förhöjer smaken på maten och har positiva effekter på formen och hälsan. Då oljor lätt härsknar, och därmed förlorar sina positiva egenskaper, är det viktigt att du förvarar dem i kylen. Det finns en uppsjö med olivoljor med olika smakkaraktärer. Fruktiga olivoljor kan du använda för att ringla över färdiga rätter, den passar utmärkt till pasta, kött, fågel, sallad och skaldjur. Den är även bra att ha när du gör dressingar. När du steker försvinner mycket av den fruktiga smaken vilket gör att det är onödigt att använda den dyrare fruktiga olivoljan. 
Olivolja (när jag nämner olivolja menar jag alltid extra jungfruolja)
Fruktig olivolja
Sesamolja
Rapsolja
Valnötsolja och hasselnötsolja 

Nötter och frön
En liten näve nötter är utmärkt som snacks/mellanmål. Nötter är fulla med fina fetter och protein. 
Valnötter
Sötmandel
Jordnötter, helst osaltade
Hasselnötter
Krossade linfrön
Solrosfrön
Skalade pumpafrön
Sesamfrön (gott att rosta och strö över asiatiska grillspett) 

Kryddor, såser och smaksättningar
Köp helst hela kryddor och mal dem själv i en mortel eller kaffekvarn eftersom de har mer smak och är av bättre kvalitet än färdigmalda kryddor.
Grovt havssalt
Färsk ingefära
Färsk chili
Torkade röda små chilifrukter
Fransk senap
Lagerblad
Hela svartpepparkorn
Hela vitpepparkorn
Kanelstänger
Hela kardemummakärnor
Hela nejlikor
Torkad oregano
Timjan
Rosmarin i kruka
Spiskumminfrön
Gurkmeja (för färgens skull)
Korianderfrön
Fänkålsfrön
Paprikapulver
Kakaopulver
Sardeller
Japansk soja
Ostronsås
Asiatisk fisksås (nam pla)
Färsk bladpersilja
Färsk basilika 

Grönsaker och frukt 
Schalottenlök
Gul lök
Vitlök
Purjolök
Selleri
Hela tomater på burk
Tomatpuré
Torkade Katrinplommon (utmärkta som snacks/mellanmål)
Torkade aprikoser (utmärkta som snacks/mellanmål)
Potatis av fast sort
Fänkål
Morötter
Vitkål
Bananer
Äpplen
Apelsiner
Grapefrukt
Citroner
Färska eller frusna bär (beroende på säsong)
Exotiska frukter som mango, papaya, passionsfrukt, rambutan och meloner. Prova gärna frukter du aldrig har ätit förut – exotiska frukter är gott (och nyttigt!) till frukost. 

Alkohol att smaksätta med.
När man använder alkohol i matlagningen förhöjer det smaken på maten. Utsätter man alkoholhaltiga vätskor för värme dunstar alkoholen, och därmed energin, bort. Tänk på att välja ett vin som du själv tycker om när du ska använda det vid matlagningen. 
Fylligt och smakrikt rött vin
Torrt vitt vin
Torr sherry (mycket gott att marinera kött och fågel i när du ska woka)
Konjak