Bonnier Fakta, 2020-07-17

Foto: Ulrika Pousette

3 busenkla glassrecept utan glassmaskin

Blir du också besviken varje gång glassrecepten kommer till delen ”… och så häller du i smeten i glassmaskinen”? Det blir i alla fall Camilla Hamid, känd från bakbloggen My kitchen stories. Därför skrev hon boken Godare glass – utan glassmaskin.

Minimal ansträngning och maximal njutning

Att göra en krämig och fyllig glass utan glassmaskin behöver inte betyda att den blir obehagligt frostig, eller att den blir en dålig kopia av vad man egentligen vill ha. Se bara till att följa recepten noga eftersom rätt förhållande mellan ingredienserna är viktigt när det kommer till konsistensen. Men utöver det så är det rena barnleken. Få ingredienser, minimal ansträngning och maximal njutning.

Här kommer tre glassigt svalkande recept från Godare glass – utan glassmaskin

Mascarponeglass med Hallonswirl och pistaschnötter

Foto: Ulrika Pousette

Under bägge mina graviditeter hade jag samma craving: mascarponeglass med hallonswirl och pistaschnötter. Även när jag inte är gravid så är detta en glass jag kan äta litervis av utan problem.

Ingredienser

Ca 1 1/2 liter

250 g frysta hallon

saft från 1 citron

1 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g

500 g mascarpone

1 dl naturella pistaschnötter att garnera med.

Gör så här:

  • Koka hallon, citronsaft och socker i en kastrull i några minuter. Mixa blandningen till en slät sås med stavmixer. Häll ner såsen i en rymlig skål och låt den svalna.
  • Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och mascarpone och vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
  • Häll ner ½ deciliter av smeten i skålen med hallonsås. Rör om.
  • Häll ner mascarponesmeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Ringla ner hallonsåsen och dra några varv med en sked i formen, så att såsen blandas in lite grann. Finhacka pistasch nötterna och strö dem på toppen.
  • Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.

Oreoglass

Foto: Ulrika Pousette

Det är något alldeles speciellt med kombinationen krämig glass och kex. Den här glassen består av generöst med krossade oreokex i en len vaniljglass, och görs på bara tre ingredienser. Gillar du inte oreokex kan du förstås byta ut dem mot vilket fyllt köpekex du vill. Roligast är det att servera den här glassen på pinne. När glassen har stelnat i frysen är det bara att skära upp den i bitar i formen, och sticka ner en glasspinne i varje bit.

Ingredienser

Ca 1 liter

5 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g

1 paket oreokex, ca 150 g + mini-oreos att dekorera med

Gör så här:

  • Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
  • Krossa kexen grovt och vänd ner dem i smeten.
  • Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter (formen på bilden har måtten 20 × 25 cm).
  • Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp. (Men ska du servera glassen på pinnar ska den inte tina först.)

Smoothieglass

Foto: Ulrika Pousette

De här pinnglassarna smakar ljuvligt och är riktiga vitaminkickar. Dessutom är de mättande. Chansen är stor att dina barn utser dig till Världens Bästa Förälder när du dukar fram denna frukost. (Men egentligen handlar det ju om att lura i dem nyttigheter.) Funkar förstås även fint som mellis.

Ingredienser

6–8 pinnglassar

250 g frysta hallon och blåbär

Saft från 2 apelsiner (ca 2 dl)

4 cm färsk ingefära

ó tsk vaniljpulver

2 bananer

1 näve färsk bladspenat

Gör så här:

  • Koka ihop bär och apelsinsaft i en kastrull i några minuter. Låt svalna helt.
  • Mixa ihop alla ingredienser så slätt du bara kan i en mixer. (Sila blandningen om du har barn som är misstänksamma mot alla spår av nyttiga ingredienser.) Häll ner blandningen i en pinnglassform.
  • Stick ner pinnar och låt formen stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten.

Godare glass – utan glassmaskin

Gudomligt god glass på några få ingredienser och utan maskin. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Camilla Hamids glass blandar du snabbt ihop och låter sedan frysen sköta resten. Det kan inte vara lättare att få till en härligt krämig glass med mycket smak! Camilla är känd för att på ett fantasifullt sätt kombinera och förädla recept – vad sägs om till exempel hallongrottsglass, kanelbulleglass eller citronmaräng-pinnglass?

Läs mer om boken här.