Bonnier Fakta, 2020-04-17

Foto: Malin Wittig

5 sätt att få in yogan i din vardag

Yoga gör dig stark i såväl kropp som sinne, både för att den innehåller fysisk aktivitet men också för att den inrymmer återhämtning för stressreducering och mental effektivitet. Redan från första stund skapar yogan en kaskad av positiva fysiologiska reaktioner i kroppen. Och det är inte bara något du känner själv, utan vetenskapen håller med dig.

Bli stark i kropp och själ

Foto: Malin Wittig

Ny spännande forskning visar att yogan inte bara ökar välbefinnandet, utan även kan ge ökad stresstålighet, hjälpa vid depression och oro och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Yoga har även bevisad effekt på smärta, framför allt när det gäller värk i nacken, den nedre delen av ryggen, och även vid spänningshuvudvärk.

Visste du att Yoga även balanserar ditt immunförsvar? Yoga som inkluderar mer fysiska positioner och rörelse, sänker nivåerna av kortisol i din kropp. Att gå runt med en ökad nivå av kortisol kan sänka ditt immunförsvar och gör dig känsligare för inflammationer och infektioner.

Allt det där låter ju jättebra, men hur kommer man egentligen igång med yogan, och hur gör man för att komma åt dess hälsofördelar och skyddande effekt?

Här är fem konkreta tips från Sara Hoys bok "Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det"

Yoga, 60 minuter, en till tre gånger i veckan

Att yoga är bland det bästa du kan göra både för att förebygga och för att få en terapeutisk effekt. Det får må bra-hormonerna endorfiner, serotonin och dopamin att pumpa runt i kroppen och höjer ditt humör. Det gör dig friskare och får dig att må bättre, precis som den bästa av alla mediciner. Prova att yoga en timme några dagar i veckan hemma, testa ett av programmen i boken Yoga, vetenskap och fakta eller sök efter övningar på t ex Youtube.

Se myrorna i stället för älgen

Lägg märke till de små framsteg du gör. Det är lätt att fokusera på det dåliga och det som inte går bra för tillfället. Försök att låta de tankarna få finnas där men utan att bli uppslukad av dem. Se om du samtidigt kan göra plats för de små framstegen, hur små de än är. Yoga handlar inte om att förneka det som är dåligt, utan acceptera läget som det är och försöka ta kliv för kliv framåt. Då räknas allt.

Våga sänk tröskeln

Det långsamma är det nya snabba. Det viktiga är verkligen att göra någonting istället för ingenting. Därefter kan du gradvis bygga på mer aktivitet allt eftersom. Gör det som känns lättast för tillfället. Våga göra en aktivitet i 10 minuter i stället för 30, för att senare eventuellt öka successivt.

Byt något av dina träningspass mot yoga

Är du redan aktiv och tränar regelbundet? Gör precis som de brasilianska militärerna och byt ut något av dina träningspass mot yoga om du under en period känner dig nedstämd eller under press.

Kominera yoga med annan träning

Fysisk aktivitet i medel och högre intensiteter har bevisad god effekt mot de vanligaste depressionerna som är milda till måttliga. Om du redan utför yoga kan du komplettera den praktiken med annan träning, gärna konditionsträning. Eftersom endorfiner och må bra-hormoner stimuleras av mer intensiva former av träning är det något jag rekommenderar dig att testa om du inte redan gjort det.

Sara Hoy

Sara Hoy är utbildad och verksam yogalärare samt arbetar i forskningsprojekt kopplat till yoga vid Karolinska Institutet och CPF. Hon är utbildad folkhälsovetare och har en master i idrottsvetenskap från KI och GIH. Sara utbildar yogalärare på Nordiska Yogainstitutet samt driver företaget Yoga Prehab som arbetar med att stödja människor i att skapa ett proaktivt förhållningssätt till kropp och hälsa.

Läs vidare i Sara Hoys bok Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det