Bonnier Fakta, 2018-11-12

Foto: Ulrika Eklom

Allt om Mat:s stora matpris till Zeina Mourtada

Zeina Mourtada, aktuell med Zeinas kitchen, tilldelas Allt om Mat:s stora matpris 2018. Priset har sedan 1986 delats ut till en person eller organisation som gjort en bestående insats för den svenska matens standard och kultur.

Juryns motivering:

”Med enorma framgångar i sociala medier och med sin blogg har Zeina Mourtadas snabba karriär gjort henne till en av landets största matprofiler. Hennes passion för enkel och vällagad mat når ut i kokbok, tv och sociala medier såväl som i verkliga livet, där hon har undervisat en ny generation i glädjen att laga mat, vare sig det gäller kebab eller skolmatsfisk. Zeinas kärlek till sina följare, tittare och elever känns enormt stark och det är en viktig nyckel till framgången. Hos oss på Allt om Mat är den kärleken definitivt besvarad – 2018 är Zeina Mourtadas år.”

– 2018 har Zeina Mourtada synts överallt, och hennes värme och engagemang och kärlek till god, krångelfri mat slår igenom, oavsett om det är ett instagraminlägg, ett tv-inslag eller en uppdatering på bloggen, säger Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat.

Zeina om priset:

– Jag blev jätteglad och smickrad när jag hörde att jag skulle få priset, säger Zeina Mourtada. Mina recept är på sådant de allra flesta kan laga, okomplicerade vardagsrätter utan några konstigheter.

Bland tidigare vinnare:

Bland tidigare vinnare finns Roy Fares (2017), Johanna Westman (2016) Fredrik Eriksson (2015), Britt-Marie Stegs, Hälsingestintan (2014), Leif Mannerström (2013), Paul Svensson (2012) mfl.

Om boken Zeinas kitchen:

I den här boken koncentrerar sig Zeina på mat från Mellanöstern och länderna där omkring. Det är recept på maträtter som många har ha svårt att hitta på svenska. ”Precis som min mammas mat!”, är en kommentar hon ofta får. Zeina har samlat omkring 70 recept på bland annat grytor, röror, dolma, kebab, meze, soppor, sallader, drycker och desserter. Många recept är vegetariska, eller kan lätt omvandlas till det.