Bonnier Fakta, 2022-03-23

Anders Hansen och Björn Natthiko Lindeblad prisas i Nextory E-book Awards

Nu är det officiellt vilka titlar som prisas i Nextory E-book Awards 2022 – tidigare kallad Stora e-bokspriset. Anders Hansen och Björn Natthiko Lindeblad prisas för sina böcker Depphjärnan och Jag kan ha fel och andra livsvisdomar från mitt liv som buddhistmunk.

Priset är instiftat av boktjänsten Nextory för att hylla e-boken och årets mest utlästa titlar. Priset delas ut för femte året i rad. Läs mer om samtliga pristagare.

Samhälle & politik, brons

Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders Hansen visar i Depphjärnan hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.

Biografi & reportage, brons

Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel och andra livsvisdomar från mitt liv som buddhistmunk berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.