Bonnier Fakta, 2020-08-21

Foto: Stefan Tell

Anders Hansens dundersuccé Hjärnstark – nu i barnvänlig version

Hjärnstark junior berättar överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen tillsammans med barnboksförfattaren Mats Wänblad för barn och unga hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan.

Hjärnstark junior är en mer lättillgänglig version av Anders Hansens succébok Hjärnstark och ger unga läsare möjlighet att ta del av hur mer rörelse leder till bättre koncentration, mående, sömn och mycket mer.

Hjärnstark junior riktar sig till barn 9–13 år och är en omarbetad och nyskriven version av bästsäljaren Hjärnstark. Boken är skriven av överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen tillsammans med barnboksförfattaren Mats Wänblad. Författarna vill, genom spännande och lättillgängliga avsnitt om hur hjärnan fungerar och tips för mer rörelse, inspirera barn och unga att bli gladare och starkare – ja, till och med smartare. På köpet blir de även bättre på att spela datorspel. Tacka nej till det, den som kan!

Hjärnstark gavs ut 2016 och har hittills sålts i över 600 000 exemplar. Anders Hansen har belönats med flera utmärkelser för boken, bland annat Mensapriset 2018 och Årets hälsopris 2019.

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare utbildad vid Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Förutom flera böcker – som översatts till över 20 språk – har han skrivit över 2000 journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel och hållit hundratals föreläsningar. År 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och programledde och skrev manus till den populärvetenskapliga tv-serien Din hjärna på SVT. Han har tidigare gett ut Skärmhjärnan, Fördel AHDH, Hjärnstark och Hälsa på recept tillsammans med Carl Johan Sundberg.

Om Mats Wänblad

Mats Wänblad har stor erfarenhet av att skriva för barn och unga och har skrivit många barn- och ungdomsböcker, bland annat Så funkar det!-böckerna och den storsäljande läsläran ABC-klubben. Han översätter även filmer och böcker, föreläser om berättarteknik och leder skrivkurser för alla åldrar (men oftast i skolor).

Utgivningsdag för Hjärnstark junior är den 27 oktober.