Bonnier Fakta, 2018-02-16

Foto: Ulrika Pousette

Äntligen en vegetarisk kokbok för de med krånglig mage och IBS!

I boken Lugn mage med grön mat berättar dietisten Sofia Antonsson hur kostbehandlingen FODMAP fungerar och kan hjälpa den med orolig mage eller IBS. Boken innehåller både fakta och råd för bästa maghälsa samt mängder av vegetariska recept anpassade efter metoden.

Sofia Antonsson är legitimerad dietist och har framgångsrikt behandlat tusentals patienter med IBS och andra magproblem. Idag har hon etablerat sig som Sveriges främsta expert på problemmagar och IBS – något som på senare år har visat sig vara en av våra stora folksjukdomar.

Recepten i hennes nya bok Lugn mage med grön mat är anpassade efter den vetenskapligt beprövade metoden FODMAP, en effektiv kostbehandling för att minska symtomen från magen. FODMAP innebär att man på ett kontrollerat sätt tar bort och sedan återinför vissa kolhydrater som kallas fermenterbara. Det är bland annat lök, vitlök, vete, råg och baljväxter. Dessa kolhydrater har en förmåga att jäsa i tarmen och påverka vätskebalansen vilket kan ge upphov till uppblåsthet, gaser, smärta och avföringsrubbningar.

– Jag har haft IBS sedan gymnasiet och efter att ha jobbat ett tag som dietist och inte haft några bra råd till mina IBS-patienter, snubblade jag över FODMAP och provade på mig själv. Efter ett par dagar var min mage mycket lugnare. Jag fortsatte att testa FODMAP på mina patienter och märkte till min glädje att nästan alla upplevde minskade symtom från magen, berättar Sofia.

Vegetarisk kost har på senare år gått från att vara synonymt med ett alternativt leverne till att finnas på tallriken hos gemene man. Allt fler vill dra ner på köttet och vegetariska alternativ blir allt vanligare. Har du en mage som inte riktigt är i balans och vill äta vegetariskt, oavsett om du är nybliven vegetarian, gammal i gamet eller bara vill äta lite mindre kött, är den här boken för dig.

– Att jag skrivit en vegetarisk kokbok är av flera anledningar. Dels för att allt fler vill äta vegetariskt samtidigt som de följer FODMAP. Den ekvationen är inte helt lätt, men det går utan problem om man läser på och planerar. För min del är det också ett viktigt statement för mig personligen. Vi måste få fler att förstå att vi inte kan äta så mycket kött som vi gör idag, varken för hälsan eller miljön.

Utgivningsdag är den 6 mars.

Ladda ned högupplösta författarfoton här.

För mer information, intervjuförfrågningar och recensionsexemplar,
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se
076-526 11 63

Bonnier Fakta är Sveriges största fackboksförlag. Vi ger ut illustrerade fackböcker för inspiration och fakta. Till våra viktigaste ämnen hör mat, hälsa och träning, föräldraskap samt mode och skönhet. Hos oss finner du både kända svenska och utländska upphovsmän.

Är du journalist och intresserad av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.