Bonnier Fakta, 2025-05-21

Foto: Axel på en klipphäll på Kirkøy, Hvaler

Axel Thorenfeldt: "Jag skulle gärna vilja se mer av Arktis och dess fågelliv"

Axel Thorenfeldt är inte bara målare – han är en passionerad naturbetraktare med penseln som verktyg! I hans mästerverk och debut, Kustfåglar, får läsaren upptäcka Nordens kustfåglar som aldrig förr. Med över 70 arter fångar Thorenfeldt både fåglarnas unika utseende och deras levnadssätt i vackra och exakta illustrationer som bär på en konstnärlig gnista.

Foto: Dag Thorenfeldt

Med en mix av akvareller, skisser och landskap skildrar Thorenfeldt fåglarna så som han själv har sett dem – i flykten, i ljuset och i ögonblicket. Boken ger plats för reflektion och kunskap, men också för den inspiration som uppstår i mötet mellan människa och natur. Kustfåglar är inte bara en bok för den som älskar fåglar – det är en hyllning till alla naturälskare.

Vad väckte ditt intresse för fåglar från början?

Min pappa är fågelintresserad, och som barn var jag allmänt intresserad av alla sorters djur. Jag plockade upp allt från skalbaggar och spindlar till ormar och paddor. Mina föräldrar var noggranna med att kalla fåglar och djur vid deras rätta artnamn, därför fick jag tidigt ett språk för fåglarna jag såg. Medan andra barn beskrev fåglar som "pipip", kunde jag säga koltrast, ringduva och domherre. Naturen blev gjort till något intressant och spännande – inte läskigt och främmande. Jag tror detta var viktig för att mitt naturintresse tidigt kunde utvecklas.

Vad var det som fick dig att vilja visa dina bilder i bokform?

Med denna bok kunde jag kombinera teckningar och akvareller med text, och på så sätt berätta mer om fåglarna. Vissa saker beskrivs bra i bild, andra kan bara berättas med ord. De två uttrycken fyller ut varandra, och det var en intressant process att utforska hur text och illustrationer skulle fungera bäst samman. Personligen har jag även en stor kärlek för konst- och naturböcker. Illustrerade klassiker som ”Fågelguiden” och Lars Jonssons Gotlandstrilogi och fälthandböcker har inspirerat mig så länge jag kan minnas. Jag har länge drömt om att utforska detta format själv, och nu fick jag chansen.

Finns det någon som har påverkat ditt sätt att se på naturen?

Min pappa har alltid inspirerat mig till att se på naturen, och vi har fortfarande dagliga samtal med rapporter om vad vi har sett för fåglar och djur. Den norska naturmålaren Viggo Ree är en vän av familjen, och hans detaljerade akvareller inspirerade mig tidigt till att måla fåglar. När jag senare upptäckte Lars Jonssons bilder, började jag måla i fält, vilket var ett helt nytt sätt att observera naturen för mig. Att läsa biologi har gett mig mycket intressant kunskap som även det har format hur jag ser på naturen i dag.

Hur tycker du att dina verk skiljer sig i bokform vs. på ett galleri?

Jag målar ofta i ganska stora format, så där blir det en skillnad mellan att se verket på utställning och i en bok. Annars tycker jag bokens innehåll påminner om de urvalen jag brukar visa på utställningar. För att göra boken varierad och lite mer spännande, använde jag en stor variation av tekniker och format till illustrationerna. Här är allt från enkla blyertsskisser och fältstudier till detaljerade planscher och stora landskap. Jag gillar denna variation, både i böcker och på utställningar.

Har du någon plats i världen som du drömmer om att besöka – med eller utan fåglar?

När jag åkte till Varanger i Nord-Norge för att måla arktiska fåglar till boken, blev jag direkt kär i det kalla, mäktiga landskapet där uppe. Det opålitliga vädret, himlen som i ena ögonblicken ger sol, det andra snöstorm, fjällen och den öppna tundran. Och havet förstås. Jag skulle gärna villa se mer av Arktis och dess fågelliv, och jag drömmer även om Antarktis. Det är något inspirerande med dessa världens utposter.

Sagt om boken

”I floden av naturböcker dyker det ibland upp några verkliga pärlor Axel Throenfeldts bok Kustfåglar är en av dessa”. Fredrikstad blad

”Axel Thorenfeldt är utan tvekan Norges mest talangfulla fågeltecknare. Och hårt arbetande – i en ålder av blott 25 år har han alltså utan skam producerat ett närmast monumentalt verk, Kustfåglar, som de flesta av oss skulle sett som ett livsverk.” Vår fuglefauna

Kustfåglar är översatt av Mats Ottosson och finns ute i butik.

Om Axel Thorenfeldt

Axel Thorenfeldt, född 1998, bor i Skåne men växte upp på Hvaler, en ögrupp i sydöstra Norge med unik natur och ett rikt fågelliv. Han har en examen i biologi från Lunds universitet och verkar idag som illustratör och konstnär. Kustfåglar är hans första bok som både författare och illustratör.