Bonnier Fakta, 2020-03-04

Bokförlaget Ester Bonnier testar nya format för kokboken

Fler än en kokbok om dagen sägs det ges ut i Sverige varje år. Detta samtidigt som inspirationssajterna lockar med recept i överflöd. Då väljer Bokförlaget Ester Bonnier att lansera appen Vegansk husmanskost tillsammans med kokboksförfattaren och matbloggaren Gustav Johansson och app företaget Filibaba. Appen är baserad på Gustavs bok med samma namn, där läsaren får ta del av genuin husmanskost och snabba vardagsrätter i växtbaserad tappning. Appen innehåller recept från boken, på både svenska och engelska, samt information om näringsvärden och klimatpåverkan för vardera recept.

Per Lilja, designansvarig på Ester Bonnier:

– Målet med ompaketeringen är dels att nå en ny publik som vanligtvis inte köper fysiska kokböcker, dels att ta vara på de fördelar som finns i det digitala formatet.

– I en kokboksapp kan man dessutom enkelt uppdatera recept eller lägga till fler och hålla innehållet levande länge, fortsätter Per Lilja.

Tidigare digitala produkter

Ester Bonnier har tidigare testat att addera digitala produkter till böckerna PREPP och Rock ’n' roll circus.

Anna-Lena Hernvall, förlagschef på Ester Bonnier:

– Det här är första gången vi gör en förlängning av en kokbok som app. För oss är det viktigt att testa nya sätt att paketera våra författares unika innehåll på, för att addera mervärde till både författarna och deras läsare.

Appen är baserad på Gustav Johanssons bok Vegansk husmanskost som gavs ut i augusti 2019. Gustav, som driver Sveriges största veganska matblogg Jävligt gott, vill genom boken och sin blogg få oss att äta bättre och mer hållbart genom att visa hur enkelt och gott vi kan laga klassiska husmansrätter utan kött eller andra animaliska produkter.

Appen är till iOs och innehåller till att börja med de två kapitlen Vardagsmat och Husmansklassiker samt ett nytt kapitel med tillbehör och såser som har lyfts ut ur de större recepten för att göra de enklare att hitta. Senare i vår släpps ytterligare ett kapitel om Högtidsmat.

Kompatibilitet: Kräver iOS 9.0 och watchOS 2.0. Kompatibel med iPhobe, iPad och iPod Touch.

Pris: 50 kr

Länk till nedladdning i App Store: Vegansk husmanskost

Kontakt

Anna-Lena Hernvall • Förlagschef Bokförlaget Ester Bonnier • Anna-lena.hernvall@bonnierförlagen.se • 070-8538253

För mer information om boken, bildmaterial och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Hanna Lundkvist • mediekontakt Vegansk husmanskost och Gustav Johansson • hanna.lundkvist@bonnierförlagen.se• 076-5261163

Bokförlaget Ester Bonnier

Inom Bokförlaget Ester Bonnier finns förlagsvarumärkena Bonnier Fakta, Bokförlaget Forum och Lovereads samt verksamheterna Bonnier Brands och Brillbee.