Bonnier Fakta, 2019-12-20

Foto: Från vänster: Malin Wittig, Stefan Tell

Bonnier Faktas författare tilldelas Topphälsapriset

För åttonde året delar tidningen ToppHälsa ut Topphälsapriset. Bland 2019 års pristagare finns Anders Hansen och Sara Hoy.

Anders Hansen

Anders Hansen tilldelas priset i kategorin ”Stora Topphälsapriset” med motiveringen:

”Han levererar den ena aha-upplevelsen eller den andra. Får oss att förstå vad vår hjärna behöver och klarar i vår nya digitala världen– och varför! Med boken Hjärnstark lärde Anders Hansen oss hur fysisk rörelse gör oss smartare. I år kom Skärmhjärnan som handlar om vad vi behöver för att må bra – i en värld vi egentligen inte alls är gjorda för.”

2014 tilldelades Hansen priset i kategorin ”Årets Toppförfattare” tillsammans med Carl Johan Sundberg.

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Han ligger bakom de revolutionerande böckerna Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna och Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. I somras släpptes hans sommarprat i Sommar i P1, som med sina 2,7 miljoner lyssningar blev årets mest lyssnade.

Sara Hoy

Sara Hoy utses till Årets Toppförfattare för sin bok Yoga, vetenskap och fakta. Motiveringen lyder:

”Att yoga är bra för oss står helt klart när vi läst Sara Hoys bok Yoga, vetenskap och fakta”. Sara är inte bara yogalärare utan också forskare. I hennes bok finns mängder med spännande kunskap om varför yoga gör oss mer stresståliga, kan hjälpa vid depression och minska risken för hjärtkärlsjukdom. Tack, Sara – du gör oss ännu mer inspirerade av yoga!”

Om Sara Hoy

Sara Hoy är utbildad och verksam yogalärare samt arbetar i forskningsprojekt kopplat till yoga vid Karolinska Institutet och CPF. Hon är utbildad folkhälsovetare och har en master i idrottsvetenskap från KI och GIH. Sara utbildar yogalärare på Nordiska Yogainstitutet samt driver företaget Yoga Prehab som arbetar med att stödja människor i att skapa ett proaktivt förhållningssätt till kropp och hälsa.