Bonnier Fakta, 2019-05-07

Foto: Ulrika Pousette

Camilla Hamid: "Bakning ska vara roligt, kravlöst och genomgott!"

I Sverige har vi faktiskt bakat "no bake" innan vi visste vad det var: chokladbollen. Camilla Hamid smyger in lite pigg passionsfruktscurd i sina chokladbollar. I den nya boken bjuder hon på 60 av sina bästa "no bake"-recept. Camilla Hamid driver den mångfaldigt prisbelönta och populära bakbloggen My Kitchen Stories. Med Baka utan ugn debuterar hon nu i bokform.

"Med mina recept ska man inte behöva våndas över någon ovanlig ingrediens, att ugnen gräddar ojämnt, att man inte har den där dyra köksprylen, eller att bakverket inte alls ser ut som på bilden."

Ett annat sätt att baka

"No bake" är ett annorlunda sätt att baka som ger ett förbluffande fint resultat. Helt orädd ger Camilla Hamid sig i kast med att förenkla en rad söta bakverk, för det här är ett praktiskt sätt att baka på, och tillåtande. Skulle något gå lite fel är det ofta bara att lappa ihop och rätta till. Sedan återstår det allra bästa – att njuta.

Dekadenta tårtor, spröda småkakor och svindlade goda mjuka kakor

Sprött, fluffigt, frasigt, segt och krämigt. Det går faktiskt att få fram dessa konsistenser i ett bakverk, utan att använda ugnen överhuvudtaget. Man kan helt enkelt svänga ihop sitt bakverk i en kastrull eller bunke, och ibland ta hjälp av en matberedare och spisplatta.

Camilla Hamid har lång erfarenhet av att baka utan ugn. Första gången när hon som tioåring ville prova att baka något som inte var så svårt. Det blev en frusen cheesecake med hemkokt lemoncurd på toppen. Bakverket gav mersmak och Camilla började experimentera med bottnar, hela pajskal och gick sedan över till olika fyllningar: pannacotta, fudge och olika krämer.

"Jag är en problemlösare som inte låter mig hållas tillbaka av prestige, pekpinnar eller gamla måsten. Det viktigaste är att resultatet blir gott, och att använda bra råvaror så långt det går. Nästan lika viktigt är att bakningen är rolig!"

Ur Baka utan ugn:

Foto: Ulrika Pousette

Cheesecake tortillas: Det mexikanska tunnbrödet som här fylls med färskost och jordgubbar och friteras. Tänk inbakad och frasig jordgubbscheesecake, så förstår du hur gott detta är.

Pannacottapaj med fläder, citron & jordgubbar: Pannacottapajen med sitt spröda pajskal på vaniljdrömmar. Den fräscha pannacottafyllningen är smaksatt med fläder och citron, och toppingen består helt enkelt av färska jordgubbar i mängder. Enkla och bekanta smaker i ett nytt och spännande format!

Citronmarängbakelser: Det är väl ingen hemlighet att citron och maräng är ett mycket lyckat äktenskap mellan sött och syrligt? Här får smakerna mötas på bästa sätt i en gullig liten bakelse med spröd kexbotten, krämig citronfyllning och fluffig maräng.

Chokladfudgetårta: Choklad, choklad, choklad ... Man kan aldrig få för mycket av choklad, och det är den här dekadenta tårtan beviset på. En saftig chokladbollsbotten med lite crisp, toppad med en len och mjuk chokladfudge. En dröm av choklad, rätt och slätt!

Se ett klipp med Camilla från Nyhetsmorgon TV4.