Bonnier Fakta, 2022-05-09

Foto: Stefan Tell

Cancerkampen – ny bok om fördelarna med fysisk aktivitet vid cancerbehandling

Ungefär var tredje människa drabbas av cancer. Att fysisk aktivitet kan förebygga cancer, det vet vi vid det här laget, men vad många inte känner till är att motion även ökar chanserna att klara av alla behandlingar och därigenom förbättra oddsen. Rörelse gör cancerbehandlingarna mindre krävande och många upplever att de blir både piggare och starkare.

Läkaren och träningsinstruktören Anders Södergård drabbades av en elakartad cancertumör för 16 år sedan. Nu skriver han boken som han hade velat ha vid sina medicinska behandlingar.

I Cancerkampen – boosta dig med fysisk aktivitet får du ta del av den fascinerande forskningen om fysisk aktivitet och dess effekter mot cancer. Du får veta hur du blir hjälpt av att motionera före och efter operation, under cellgiftsbehandling och strålning. Liksom hur rörelse kan lindra komplikationer som smärta, fatigue och lymfödem. Vilka aktiviteter som är bäst och vilka som kan utföras från sjuksängen samt hur du kan bli lugnare och minska oro och ångest med yoga och mindfulness.

Anders Södergård:

Foto: Stefan Tell

– De som har cancer tvingas kämpa, men viktigt att poängtera är att det inte är en tävling som ska vinnas eller någon prestation som ska klaras av. Ibland finns inget bot. Vi som drabbas av cancer är i en väldigt utsatt position och behöver all hjälp vi kan få. Det är en kamp att ta sig igenom operationer, strålning, cellgifter och medicinska behandlingar. Motion före, under och efter behandlingar är verkligen viktiga sätt att hjälpa kroppen i kampen, och med den här boken vill jag förklara hur detta hänger ihop och varför.

Anders Södergård är legitimerad läkare och certifierad träningsinstruktör. Han är verksam som skolläkare och företagsläkare i Fagersta. När han var tjugofem år blev han diagnostiserad med en elakartad hjärntumör och han har därefter varit noggrann med att komplettera medicinska behandlingar med fysisk aktivitet. 2012 skrev han självbiografin Strålmannen och 2019 utkom boken Så mycket friskare.

Cancerkampen – boosta dig med fysisk aktivitet kommer ut den 26 juli.

Ladda ner bokomslag och författarbilder

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se