Bonnier Fakta, 2018-03-13

Foto: Nadja Odenhage

David Ek: Så får du dubbelt så bra resultat

Har du någon gång tränat mot ett mål men känt att du efter ett tag stannat i utvecklingen? Det kan bero på att du inte har utnyttjat kraften i ditt viktigaste träningsredskap – maten. Rätt sammansatt mat kan vara din starkaste allierade i träningen, och kan göra ett bra träningsupplägg fantastiskt. Forskningen i idrottsnutrition har dessutom på senare år tagit flera kliv framåt i frågan om hur man kan använda kosten för att få bättre resultat i träningen. Vi har ställt några frågor till David Ek som idag utkommer med Maten – ditt bästa träningsredskap.

FINNS DET SPECIELL MAT FÖR VINNARE?
Ja, maten är ett oerhört viktigt och kraftfullt verktyg i träningen och därför också en av de faktorer som avgör vem som i slutändan vinner. Oavsett om det handlar om att lyckas med något du inte lyckats med tidigare, kanske att springa ett lopp eller slå en drömtid.

PÅ VILKET SÄTT ÄR MATEN ETT TRÄNINGSREDSKAP?
Med rätt upplägg och innehåll gör maten att effekten av träningen blir betydligt större. Du kanske har hört att det är när vi vilar efter ett träningspass som kroppen bygger upp sig? Näringen kroppen får i sig då är den kanske viktigaste faktorn för hur effektiv kroppens uppbyggnad och återhämtningen blir. Maten kan också användas för att styra vilken effekt du får av ett träningspass beroende på vilket syfte träningen har.

VILKA EFFEKTER KAN ”RÄTT MAT” HA PÅ MINA RESULTAT?
Skillnaderna i träningsresultat mellan olika kostupplägg kan vara stor, och du kan få så mycket som över 100 procent bättre resultat med ett optimerat kostupplägg jämfört med ett ogenomtänkt. För dig som redan äter medvetet utifrån din träning finns det fortfarande en lång rad användbara verktyg som kosten kan ge dig.

VEM HAR NYTTA AV ATT ANVÄNDA MATEN SOM HÄVSTÅNG?
Kosten kommer att påverka dina träningsresultat oavsett om du är nybörjare eller tillhör världseliten. Ju bättre och mer vältränad du blir desto större skillnad kommer du också att märka när du börjar äta smartare.

David Ek är näringsfysiolog och jobbar bland annat med utbildningar på Svenska näringsakademin och har undervisat i idrottsnutrition under flera år. Han har ett förflutet som elitsimmare och tränar fortfarande på hög nivå.