Bonnier Fakta, 2021-01-25

De prisas av Adlibris och bokälskare runt om i Sverige

Veckans matsedel av Zeina Mourtada tilldelas Adlibrispriset 2020 i kategorin kokbok och Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko LindebladCaroline BanklerNavid Modiri Adlibrispriset 2020 i kategorin fakta.

Böckerna  röstades fram till av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2020. Engagemanget för 2020 års Adlibrispris var stort och omkring 30 000 personer var med och röstade fram de vinnande böckerna!

Årets kokbok: Veckans matsedel

I Zeina Mourtadas nya bok Veckans matsedel ligger fokus på vardagsmat som funkar. Använd dig av de praktiska veckomenyerna när tid och fantasi tryter och laga ny, spännande mat från olika länder. Eller testa något av de mer välkända recepten från Zeinas blogg. Här finns mängder av rätter som får alla att ivrigt samlas runt matbordet, som thai-köttbullar i jordnötssås, venezuelansk ost- och potatissoppa, persisk kyckling gryta och snabblasagne. Matplaneringen är fixad!

Zeina Mourtada är en högt uppskattad matprofil. Hennes nyfikenhet på mat och kärleken till matlagning har gjort recepten till favoriter i hundratusentals kök. Hon har tidigare utkommit med Zeinas kitchen och Zeinas green kitchen.

Årets faktabok: Jag kan ha fel

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.