Bonnier Fakta, 2022-10-24

Foto: Henrik Stenberg

Få bukt med trötthet med Pia Norups nya bok – Aldrig mer trött – läkarens 4-veckorsplan

Bristen på ork och energi är ett växande problem. Trötthet kan bero på många olika orsaker, som en hektisk vardag med jobb, familjeliv och aktiviteter – men också på sjukdom, oro, utbrändhet eller nedsatt immunförsvar.

I boken Aldrig mer trött vill läkaren och funktionsmedicinaren Pia Norup med vetenskapens hjälp lära dig hur du förstår just din trötthet och dess ursprung. Du får dessutom en plan med både kostschema, recept, motion och hjälp för hjärnan att navigera framåt.

I Aldrig mer trött kan du bland annat läsa om fysisk trötthet, livsstilströtthet, känslomässig trötthet, hjärntrötthet, mental trötthet och trötthet efter covid-19. Boken bygger först och främst på sunt förnuft, god och energigivande, näringsrik kost, vettiga sömnvanor och en medvetenhet om vad skärmar och stress, ohälsosamma kost- och motionsvanor, känslor, relationer och utmaningar i allmänhet gör med vår energi.

MITO-kost

Kostplanen kallar Pia Norup för MITO-kost därför att den är sammansatt för att på allra bästa sätt stödja dina cellers små energikraftverk, de så kallade mitokondrierna. MITO-kosten är en vidareutveckling av medelhavskosten, som gång efter annan har utnämnts till världens hälsosammaste sätt att äta. Under bokens lopp kommer du att lära dig mycket mer om de små energicellerna och vad du själv kan göra för att hjälpa dem.

Pia Norup:

Foto: Henrik Stenberg

– Jag möter patienter som säger ”jag är så himla trött” varje dag. Ofta är det ett helt annat problem de söker för. Men oavsett vilka sjukdomar, symptom eller svårigheter de vill ha hjälp med har de det gemensamt att de även upplever trötthet. Och ibland är tröttheten så förlamande att den hindrar dem att leva det liv de önskar. Alla kan inte bli av med sin trötthet, men alla kan bli bättre. Med den här boken vill jag visa på hur.

Aldrig mer trött beskriver hur du bygger upp en varaktigt hög energinivå och skapar äkta energi, bortom energidrycker, kaffe, socker och andra stimulerande medel.

Pia Norup:

– Jag vill berätta hur du i lugn takt med hjälp av nya goda vanor ger dig själv kraft och ork ända in i varje enskild cell, så att du på ett genuint sätt känner dig verkligt glad och pigg och kan sprudla med energi.

Förordet i boken är skriven av Kerstin Brismar som är specialist inom endokrinologi och invärtesmedicin samt professor i diabetesforskning.

Om författaren

Pia Norup är läkare, hälsorådgivare, författare, tv-värd och föredragshållare. Hon är utbildad läkare vid Köpenhamns universitet och dessutom certifierad functional medicine practitioner vid Institute for Functional Medicine (IFM) i USA. Funktionsmedicin är en evidensbaserad inriktning för förebyggande och behandling av kroniska sjukdomar med kost och livsstil som medicin.

Hon forskar och undervisar och har skrivit flera böcker. Hon är en av grundarna till hälsokliniken Roots Clinic där hon ger konsultationer och rådgivning parallellt med sitt arbete som läkare. ”Aldrig mer trött” är hennes första bok som översatts till svenska.

Boken Aldrig mer trött kommer ut den 28 december.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, 0733 338840 och magdalena@highlandpr.se