Bonnier Fakta, 2020-07-03

Få till det i sommar – 5 knep för bättre sex efter 50

Låt sommarsemestern öppna dörren till ett sexliv på en helt ny nivå. Sexlivet kan för många vara förändrat efter klimakteriet. Men det går att ha sex på ett annat sätt under den här delen av livet, så som vår kropp vill ha det. I boken Ja till njutning berättar Eva Sanner hur du kan öka sexlusten och maximera njutningen – oavsett om du lever ensam eller i en relation.

5 heta tips till kvinnor över 50:

• Njut på nya sätt

Genom att anpassa sina sexuella aktiviteter efter åldern, kan många par ha ett aktivt sexliv högt upp i åren. Istället för att försöka hitta tillbaka till det ni hade förut, ägna er åt ny slags njutning – erotisk massage, kyssar, oralsex. De flesta kvinnor får inte orgasm av bara vaginalt samlag, så det finns mycket att vinna på lite variation. Och g-punkten är ett område som många kvinnor faktiskt upptäcker först senare i livet.

• Solosex

Att ge sig själv njutning är extra förbjudet för många kvinnor, även om många gör det ibland ändå. Under klimakteriet och senare i livet är solosex ett sätt att hålla sexualiteten levande. Ett särskilt slags friskvård som dessutom ger avslappning och bättre sömn. Använd gärna sexhjälpmedel som ger lite extra krydda, till exempel en vibrator eller dildo.

• Ta hand om kroppen

Din kropp genomgår en stor förändring under klimakteriet, lika stor som puberteten. Hjälp kroppen i övergången genom att träna fysiskt, det lindrar många klimakteriesymptom. Kondition och styrketräning ger dig dessutom bättre kroppskänsla och mer energi att ägna dig åt sex. Gör knipövningar nästan varje dag. En stark bäckenbotten kan göra dina orgasmer starkare.

• Långsamhet är a och o

Eftersom det tar längre tid att bli upphetsad ju äldre du blir så kanske hela det sexuella mötet behöver få ta längre tid. Bygg upp stämningen sakta, och älska långsamt och innerligt. Fördjupa njutningen tillsammans genom att praktisera långsamt sex, där ni gärna ser varandra i ögonen och andas i takt.

• Hejdå, inre kritiker

Bry dig inte om vad andra tycker, utan njut precis som du är. Kroppen är fin och härlig, också när den åldras. Jämför dig heller inte med andra, utan var glad över kroppens sexuella funktion. Låt njutningen stärka din självkänsla också på andra områden i livet så att du fortsätter förverkliga dina drömmar. Vi fortsätter utvecklas hela livet om vi tillåter oss det.

Ja till njutning – boken

Sex ger njutning, ökat välbefinnande och större självkänsla, också under och efter klimakteriet. Träning, rätt kost och avslappning har stor betydelse, men det viktigaste är en förändrad syn på vad det är att åldras som kvinna. Med omsorg om sig själva kan kvinnor fortsätta att utvecklas sexuellt hela livet – oavsett om de har en partner eller inte. Boken Ja till njutning ger dig nycklarna till ett nytt förhållningssätt till sex, som ger större frihet, mer egen njutning och en fördjupad relation till dig själv och andra.

Här kan ni läsa mer om boken.

Om Eva Sanner

Eva Sanner är psykosyntesterapeut och författare till boken Kåt, glad och tacksam – attityden till sex och kärlek som förändrar ditt liv och till många andra böcker om psykologi, relationer, intimitet och naturens betydelse för oss människor. Se Eva Sanner på SelmaStories live

Foto: Emelie Asplund