Bonnier Fakta, 2019-04-03

Foto: Frida Wismar

Gabriel Jonsson Sveriges mästerkock 2019

Finalen av Sveriges Mästerkock 2019 har avgjorts och som vinnare stod Gabriel Jonsson från Gotland. Som en del av priset ger Gabriel ut kokboken Från skog till bord på Bonnier Fakta. Boken ges ut den 4 april, dagen efter finalen.

– Det känns helt otroligt, så himla skönt att äntligen kunna meddela hur allt gick. Nu ska jag se lite hur detta landar och hoppas på att dra igång en matstudio på Gotland. Jag jobbar även med min Youtube-kanal Ett Gott Land, berättar Gabriel.

Råvaror från skogen i fokus

När Gabriel lagar mat är det skogens råvaror som agerar huvudperson: vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongen grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden bjuder är hans passion, vilket också är temat i hans kokbok. Gabriel är själv jägare och fick följa med sin pappa på sin första jakt när han var sju år gammal. Passionen för matlagning och kärleken till naturen gör Gabriel till en modern kock som uppmanar oss att använda mer av det vi har omkring oss i det svenska landskapet.

– Jag försöker att ära vilt och närproducerat så mycket jag kan. Jag har jagar sedan jag var liten och har tyckt att det saknas en kokbok som går efter säsongerna. Vilt är så klimatsmart och närproducerat det kan bli! 

Från skog till bord innehåller recept på rätter som gös med confiterad palsternackspuré, grillad purjolök och brynt smör med mandel, ravioli med ramslök, ricotta och parmesan samt Gabriels personliga favorit rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås. Gabriel bjuder även på recept och tips för att laga klassiska såser och tillbehör från grunden, så som pasta och ketchup.

Om Gabriel Jonsson

Gabriel Jonsson är 31 år och arbetar som byggkonsult. Han är bosatt på Gotland tillsammans med sambon Olivia och labradoren Britta. Gabriels favoritrecept är rådjur med potatiskroketter och rödvinsås

Utgivningsdag för Från skog till bord är den 4 april 

För beställning av recensionsex, vänligen använd vår presstjänst.

För manus i pdf-form och intervjuförfrågningar kontakta mediekontakt Hanna Lundkvist: hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se