Bonnier Fakta, 2023-09-12

Foto: Gabriel Liljevall

Henrik höll sin bipolära sjukdom hemlig i 12 år: ”Detta är boken jag hade behövt!”

Henrik Wahlström har tillsammans med psykiatriker Katrin Skogberg Wirén skrivit Uppochner – En överlevnadshandbok för bipolär sjukdom. Boken ges ut den 26 oktober.

Livet med bipolär sjukdom är en svår balansakt, där man hela tiden riskerar att falla av bommen ner i depressionens mörker eller bländande mani. För att hjälpa den som försöker hålla balansen och människorna runt omkring kommer äntligen en guidebok med fakta, hopp och konkreta tips!

Bokens huvudförfattare Henrik Wahlström fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 när han var 24 år:

– Det kändes fullständigt överväldigande. Sjukdomen var så komplex och påverkade alla delar av livet på olika sätt. Jag höll den hemlig för alla utom de allra närmaste i över tio år. Jag saknade verkligen en överlevnadshandbok, skriven av någon som upplevt det personligen och med ett språk som jag kunde förstå. Det här är den bok som jag och min familj hade behövt för 15 år sedan.

Boken förmedlar inte bara kunskap och fakta om diagnosen, utan berör också många av de känslor, dilemman och funderingar som ett liv med den kroniska sjukdomen för med sig. Som anhörig får du en djupare förståelse och praktiska tips på hur du kan stötta.

Henrik har skrivit Uppochner tillsammans med Katrin Skogberg Wirén, överläkare och ordförande i Svenska sällskapet för bipolär sjukdom. Hon bidrar med såväl det medicinska perspektivet som med sin långa erfarenhet av att diagnosticera och behandla patienter med bipolär sjukdom.

Katrin Skogberg Wirén:

– Bipolär sjukdom är en svår sjukdom för många, både för dem som lever med den och för deras närstående. Jag vet av erfarenhet att kunskap om sjukdomen och hur den hanteras gör att det går att leva ett bra och innehållsrikt liv med bipolär sjukdom.

Foto: Gabriel Liljevall

Om författarna

Henrik Wahlström är regissör och kreatör. Han driver ett populärt Instagramkonto (med 160 000 följare) där han varvar humor med personliga reflektioner kring psykisk ohälsa.

Han är ambassadör för Mind och grundare av kampanjen Uppochner.nu, som jobbar för en öppen och accepterande inställning till psykisk ohälsa. Henrik är också en mycket uppskattad föreläsare inom psykisk ohälsa och bipolaritet. Han bor i Lund.

Katrin Skogberg Wirén är psykiater och ledningsansvarig på Affektiva mottagningen på Huddinge sjukhus i Stockholm, där hon dagligen möter patienter med bipolär sjukdom och svåra depressioner. Hon är ordförande i Svenska sällskapet för bipolär sjukdom, en förening för läkare som verkar för att öka kunskap om bipolär sjukdom och för jämlik bipolärvård över hela landet. Hon bor i Stockholm.