Bonnier Fakta, 2019-12-02

Foto: Annika Hammar

Hon har lagat alla recept ur Bonniers vegetariska kokbok

Annika Hammar har i över ett års tid ägnat sig åt ett matprojekt. Hon har lagat varje recept ur boken Bonniers vegetariska kokbok av Cecilia Lundin och Ulla Karlström.

Samtliga maträtter går att hitta på Annika Hammars Instagramkonto: 293recept.

Hur kom du på idén att laga varje recept ur Bonniers vegetariska kokbok?

– Jag lyssnade på Vinter i P1 (2016). Martina Haag berättade i sitt avsnitt om en ensam period i livet då hon började på sidan 1 i en kokbok och sedan lagade sig igenom alla recept. Jag ville göra något liknande för att slippa fundera på vad jag skulle laga för mat och lägga massa tid på att googla recept. Jag ville också tvingas pröva nya recept som jag i vanliga fall hade valt bort.

Hur kom det sig att du valde just Bonniers vegetariska kokbok?

– Det var ett enkelt val. Jag stod framför min hylla med kokböcker och bland dessa fanns Bonniers vegetariska kokbok, en present som knappt använts. Boken hade fina bilder och en rolig blandning av recept: frukost, middag, efterrätt, bakning och mingel.

Vilka är dina topp-tre-recept från boken?

– Tropical smoothie, rågmacka med bönkräm och risonisallad med chilistekt halloumi.

Hur har projektet hjälp dig att utvecklas i din matlagning?

– Den skillnad jag främst märker är att vissa ingredienser som jag tidigare ratat nu blivit en del av vardagen. Det är enkla rena smaker t.ex. färska kryddor som basilika och timjan. Tidigare använde jag torkade kryddor oavsett vad det stod i receptet men oj vilken skillnad det är att laga mat i köket och känna doften av färsk basilika under tiden. Samma sak gäller citron och lime. Jag har också börjat använda ingredienser till vardags som jag knappt visste fanns: risoni och gnocchi.

Om Bonniers vegetariska kokbok

Sugen på att äta grönt? Vill du dra ner på köttet och äta mer ”klimatsmart”? Har du en tonåring där hemma som är vegetarian? Oavsett om du bara är nyfiken på ett grönare liv eller redan äter vegetariskt så är Bonniers vegetariska kokbok boken för dig! Allt om Mat-redaktionen har tagit fasta på svenskarnas växande intresse för vegetarisk mat och valt ut sina bästa gröna recept.