Bonnier Fakta, 2020-10-05

Foto: Petter Bäcklund

Jennie Walldén: "Ta hem världen till ditt kök"

Jennie Walldén blev känd för svenska folket som Sveriges mästerkock när hon tog hem vinsten 2013. Nu är hon aktuell med sin fjärde kokbok Wok, ris, nudlar. Här finns favoriter som vardagsbibimbap och teriyakikyckling men du får också lära dig att göra egna handdragna nudlar och hur du gör kimchi på bästa sätt.

Jennie Walldén är en av de åtta av de tidigare vinnarna som nu tävlar mot varandra i "Decenniets mästerkock". Jennie har rötter i Korea, hon driver restaurangen Namu i Malmö och är en van och smaksäker matlagare i tv-program såväl som för sin familj och vänner. Hon vet vilka rätter som är genuint asiatiska och hur man kan anpassa dem till våra svenska kök.

Jenni Walldén:

Vi är många som älskar maten från Ostasien. Man vill ju äta den ofta och kunna laga den själv hemma. Jag ville ville skriva en kokbok som gjorde det enkelt och lättillgängligt för alla som vill laga kimchi fried rice som i Seoul eller handdragna nudlar som i Kina i sitt eget kök.

Med enkla medel och några tips och tricks så blir det väldigt lyckat även hemma hos dig! Här finns asiatiska favoriter som teriyakikyckling och fluffiga bao men du får också lära dig hur du gör kimchi på bästa sätt..

Till vardags och till fest. Med enkla medel och några tips och tricks så blir det väldigt lyckat även hemma hos dig. Så ta hem världen till ditt kök. Våga dig ut på nya smakmarker, lär dig nya tekniker och upptäck din inre härskare av wok, ris och nudlar. Resan börjar här!

Ur boken:

  • Wokskola
  • Risskola
  • Nudelskola
  • Smaksättare
  • Recept: Wok • Ris • Nudlar

Vi bjuder på ett recept ur Wok, ris, nudlar

Koreansk het honungskycklinggryta

Ingredienser

Foto: Jennie Walldén

600 g kycklinglårfilé

Salt

Svartpeppar

3 msk vetemjöl

Neutral olja att steka i

5 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

2 morötter

1 sötpotatis (ca 500 g)

2–3 gröna chilifrukter

5 dl kycklingbuljong

2–4 msk gochujang (beroende på hur hett du gillar)

3 + 1 msk japansk soja

2 ½ msk honung

200 g shiitakesvampar

2 salladslökar

Nykokt japanskt eller koreanskt ris

Gör så här

  • Dela kycklingen i munsstora bitar. Salta, peppra och vänd i mjöl. Stek kycklingen i olja i en tjockbottnad gryta tills den är gyllene, lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
  • Dela schalottenlök i klyftor, finhacka vitlök, skär morötter och sötpotatis i stora kuber och skär chili i tjocka skivor. Häll lite mer olja i grytan och lägg i lök, vitlök, morötter, sötpotatis och chili, fräs i några minuter. Häll på buljong och låt koka upp.
  • Rör samman gochujang, 3 matskedar soja och honung och lägg i grytan. Rör om och lägg i kycklingen. Låt puttra i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Hetta upp en stekpanna tills den är rykande het. Fräs svampen i lite olja tills den har blivit lite frasig och fått lite färg. Häll på 1 matsked soja, vänd runt och dra av från värmen.
  • Skiva salladslök tunt. Toppa grytan med shiitake och salladslök. Servera med nykokt