Bonnier Fakta, 2023-08-08

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Linnea Orvegård: "Bakning behöver inte vara så krångligt eller ta lång tid"

Regniga dagar och mer tid för bakning. Baka med konditorn Linnea Orvegård – vårt nya stjärnskott på bakningshimlen. Hon inspirerar med lättbakade och härliga recept på sötsaker som alla kan lyckas med. Snabbt och sött – för småbak och storkalas innehåller 50 enkla recept som passar för alla sorters fikastunder, till exempel när du vill bjuda på ett rejält kruskalas, njuta av hemgjort godis med kompisar eller svänga ihop något gott efter skolan eller jobbet.

Här hittar du ljuvliga småkakor, läskande glass, saftiga mjuka kakor och massor av chokladgodis. Dessutom finns ett kapitel där du får upptäcka hur man kan göra mer gott av kak- och bullrester ― om det mot förmodan blir något över.

Linnea Orvegård:

– Ett av mina största intressen sedan jag var liten har varit att baka och laga mat. Kanske har jag fått det intresset från min farmor, för hon har arbetat som bagare. Vi två har inte bakat så mycket tillsammans men när jag och min familj hälsar på henne bjuds det alltid på hembakat. Någon jag däremot bakat med fler gånger än jag kan räkna till är min älskade tvillingsyster Moa. När vi var små lekte vi ofta restaurang och bageri hemma i huset på Frösön där vi växte upp och så serverade vi det vi gjort till familjen.

Ur innehållet

  • Glassbaluns
  • Kruskalas
  • Godisbonanza
  • Spontanbesök
  • Restfest
  • Bakningstips

Morotskaksrulltårta – vi bjuder på ett recept ur boken

Jag älskar både morotskaka och rulltårta, så det här bakverket är två favoriter i ett helt enkelt.

Ingredienser

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 krm salt

1/2 dl rapsolja

3–4 dl riven morot

Fyllning

50 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

200 g färskost

Zest från 1 lime

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp.
  3. Sikta ner de torra ingredienserna i ägg- och sockerfluffet och blanda.
  4. Tillsätt försiktigt olja och morötter och rör ihop till en klumpfri smet.
  5. Bred ut smeten jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på ett bord eller en bänk och strö på lite strösocker.
  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna någon minut. Vänd den upp och ner över det sockrade bakplåtspappret.
  8. Lossa försiktigt bakplåtspappret som kakan gräddats på och ta bort det.
  9. Rulla ihop kakan i en kökshandduk (utan bakplåtspapper) och låt den svalna helt
  10. Fyllning: Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp.
  11. Tillsätt färskost och limezest. Fortsätt vispa med elvisp tills du fått en slät fyllning.
  12. Rulla ut kakan och bred på fyllningen över hela ytan.
  13. Rulla ihop till en rulltårta och skär i bitar.

Tips!

Pensla bakplåtspappret med kallt vatten för att lättare kunna lossa det från kakan.