Bonnier Fakta, 2019-03-18

Foto: Disa Mandelmann

Mandelmanns söta – recept och baktankar från Djupadal

Söta bakverk och andra godsaker har en självklar plats i självhushållet hos Gustav och Marie Mandelmann på gården Djupadal. I Mandelmanns söta har de samlat 70 recept på sötsaker, som liksom allt annat på gården följer årstidernas gång.

Mandelmanns söta är en liten bok att ha på kökshyllan alldeles nära kaminen och spisen och som låter dig glädjas åt årstidernas skiftande råvaror när det eviga sötsuget sätter in. Här har vi samlat över tre decenniers självhushållande sötrecept med råvaror hämtade alldeles runt hörnet. De råvaror vi använder i boken är sådana som finns lättillgängligt och närproducerat i Sverige, med några få undantag som till exempel lite kakao och kanel, skriver Marie och Gustav Mandelmann i bokens förord.

– Frågan är hur man ska bejaka det eviga sötsuget inom sig, särskilt i en modern tillvaro som håller oss alla alltmer stilla, rentav fjättrade vid en skärm när hela vår organism egentligen är skapt för rörelse och strapatser? Vi tror att svaret ligger i att sträva efter rena råvaror så långt det bara går. Hellre en enda riktigt god syltgrotta, kanelbulle eller semla gjord på äkta råvaror än ett helt lastbilsflak fyllt med tråkiga bakverk med fejkaromer, fejksmör och fejksötma som man inte ens vill att familjen Linderöd uppe i grishagen ska behöva slösa bort tiden på. Även den minsta kulting ska kunna känna, igen och igen: Detta var den godaste kanelbulle jag ätit i hela mitt liv!

Bland bokens recept finns bland annat nyårsdagens wienerbröd, vårens kräm kalvamell, sommarens lavendelbiskvier, höstens äppelmunkar och julens favoritkakor bonkisar. 

Teckningarna i boken är gjorda av Tora Mandelmann och fotografierna är tagna av Marie Mandelmann.

Gustav och Marie Mandelmann driver sedan 1996 Mandelmanns Trädgårdar, ett helhetsjordbruk med odling och djurskötsel i den lilla byn Rörum på Österlen. Deras TV-serie Mandelmanns gård spelas in på gården och sänder sin tredje säsong våren 2019 på Tv4.

Utgivningsdag för Mandelmanns söta är den 16 april. 

Omslag och författarfoton finns att ladda ned här. För receptbilder, manus i pdf-form samt intervjuförfrågning kontakta mediekontakt Hanna Lundkvist: hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se eller 076-526 11 63.

För beställning av recensionsex, vänligen använd vår presstjänst.