Bonnier Fakta, 2022-08-29

Foto: Stefan Tell

Martin Emtenäs släpper bok om hur mänsklighetens enfald utplånar liv

Boken Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald, är skriven i samarbete med Naturskyddsföreningen och ges ut på Bonnier Fakta. I boken berättar Martin Emtenäs personligt och engagerande om åtta hotade arter, och visar samtidigt hur vi människor har urholkat naturen som omger oss – skogarna, ängarna, haven och de en gång i tiden så vildsinta älvarna i norr.

Under de senaste hundra åren har vi utsatt naturen för så pass stora förändringar att mängder av arter pressats hårt. Ibland till randen av utrotning. På hundra år har vi omformat vår livsstil och optimerat våra redskap till den grad att vi inte längre bara påverkar enskilda arter, vi påverkar hela livsmiljöer. Allt sker i en svindlande takt och allt fler ekosystem påverkas.

Martin Emtenäs:

– Det här är berättelsen om åtta arter i vår natur som har det svårt nu. Inte för att vi jagar dem, utan för att vi ryckt undan det de behöver för att leva. Vi skjuter inte för många dronter i skogen längre. Vi skjuter bort hela skogen och dronterna svälter ihjäl.

Martin Emtenäs har tagit hjälp av ett flertal experter när han skrivit boken.

Martin Emtenäs:

– Det har känts viktigt att inte bara läsa böcker och artiklar eller filosofera fritt själv. Det går inte att på egen hand skaffa sig alla insikter som experter har samlat på sig genom årtionden av forskning eller tusentals timmar i vitryggens skogar eller på fjällrävens snöiga fjäll.

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen:

– Naturkrisen är akut. Vi hoppas att boken Tusen och 1 art gör att fler får upp ögonen för situationen vi befinner oss i. Utvecklingen går att vända, men då krävs krafttag så att vi inte förstör de ekosystem som vi alla är så beroende av. Vi klarar oss inte utan djur och natur.

Martin Emtenäs är författare, föreläsare och journalist. Mest känd är han som programledare för tv-programmet Mitt i naturen, men han har även skrivit flera böcker om djur och natur för både barn och vuxna. För sina insatser som skribent och folkbildare har han tagit emot flera priser, bland annat Norrlands stora journalistpris och Lidmanpriset.

Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald utkommer 3 oktober.

För mer information, kontakta:

Josefina Karlström, 070 394 23 73, josefina.karlstrom@bonnierforlagen.se