Bonnier Fakta, 2018-09-12

Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor lagar smarta middagar och enkla ugnsrätter

Tareq Taylor är en kritikerrosad gourmetkrögare och uppskattad tv-kock. Idag driver han restaurangen och matstudion Kockeriet i Malmö. Tareq är också engagerad i projekt som rör utbildning, hållbart boende och odling och han är en uppskattad och flitigt anlitad och föreläsare och föredragshållare.

Idag driver Tareq restaurangen och matstudion Kockeriet i Malmö. Han är också engagerad i projekt som rör utbildning, hållbart boende och odling. Vidare är han en uppskattad och flitigt anlitad och föreläsare och föredragshållare. Tareq är också kokboksförfattare med en rad titlar bakom sig.

I höst är han aktuell en med en ny bok Mat på en plåt – middagsmat på enklaste vis! Man sparar tid, det är mat som är enkel att laga till många och det blir mindre disk. Och att ugnslagat ger djupare smaker känner nog de flesta till. Upplägget att laga allt på en plåt fungerar dessutom precis lika bra en stressig måndag som på helgen när det finns mer tid till matlagning.

Vi har ställt 5 frågor till Tareq:

Varför just mat på en plåt? Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att laga mat! Några minuters förberedelser av ingredienserna, lägg dem på en plåt eller i en form och låt ugnen göra resten av jobbet!

Vad är fördelen med den här typen av matlagning? Man sparar tid, det är mat som är enkel att laga till många och det blir mindre disk. En annan fördel är att smakerna fördjupas i ugnen.

Tar det inte lång tid att laga mat i ugnen? I vissa recept är det just den långa tillagningen som är grejen. In med plåten i ugnen på morgonen och ta ut den på kvällen när det är dags att äta middag. Under tiden kan du göra helt andra saker!

Du är ju känd för att gilla kryddor från hela världen, har du några favoriter? Jag brinner lite extra för smakerna från Mellanöstern, som kommer från spiskummin, sumak, kanel, mynta, bladpersilja, saffran, granatäppelkärnor … Även det asiatiska gillar jag helskarpt med chili, lime, ingefära, fisksås, koriander och jordnötter.

Finns det något lite oväntat i boken? Kanske klassikern varma mackor, som jag har gjort i flera uppdaterade varianter. Jag lovar att de kommer att piffa upp fredagsmyset rejält!