Bonnier Fakta, 2024-04-03

Foto: Erik Olsson

Morberg hyllar naturen och tar matlagningen utomhus i ny kokbok

Kocken och kokboksförfattaren Per Morberg är aktuell med en ny kokbok om njutningen och det fina med att laga mat utomhus – Morberg lagar ute. Här har han samlat nya och gamla favoriter – mat som han brukar ta med som matsäck, laga över öppen eld i naturen eller utomhus hemma på gården.

Per Morberg:

– Varje dag tar jag en lång promenad längs stigar jag känner eller trampar upp. Ibland gör jag längre utflykter, ensam eller med någon jag kan tåla väl. Matsäck har jag alltid med mig. Och det händer att jag gör upp eld och lagar det jag ska äta på det sätt som vi alltid har gjort. Vi kommer ju alla från ute. Det är också enkelt att göra rent när man lagar mat utomhus. Det är bara att diska pannorna i sjön, och är jag i trädgården spolar jag av med trädgårdsslangen.

I stora delar av världen lagas allt ute, på gårdsplanen, på bakgården, i gathörnet, ja, överallt. Men i vårt klimat handlar utematlagning om något annat. En längtan efter det spontana, efter det enkla och nära, en återgång till ursprunget.

Per Morberg:

– Jag tror många människor har en längtan efter att vara utomhus mer. Och mat är ju oftast fantastiskt god när man får äta den ute. Egentligen kan man laga allt ute som man lagar inne, bara man har ett bra utekök. Man kommer långt med några stenar och en brasa, ännu längre med en grill eller stekhäll, och har man dessutom en vedeldad ugn finns alla möjligheter till gastronomiska utsvävningar utomhus. Det är bara att slå sig ner bland barr, kvistar och ljung – eller ta på sig förkläde, grillvante och kanske en extra tröja. Sedan kan det roliga börja.

Morberg lagar ute

Morberg lagar ute innehåller en mångfald av rätter och smakupplevelser, som exempelvis Tunnbrödsrulle med varmrökt sik, Crêpes kantarell, Grillad bratwurst med ljummen potatissallad, Kryddiga lammfärsspett med tsatsiki, Fylld röding i folie, Kanelstekt rabarber med kardemummaglass och Stekta äpplen med råkräm. Även recept på olika sorters bröd till maten samt tillbehör, som tunnbröd, pitabröd, senap, romsås och parmesansmör.

Morberg lagar ute har utgivning den 26 april. Bokens fotografier ät tagna av Erik Olsson.

Om Per Morberg

Per Morberg är skådespelare, kock, dryckesentreprenör och kokboksförfattare. Han har skrivit ett tiotal kokböcker som tillsammans har sålt i över en miljon exemplar. Det gör Per Morberg till de senaste decenniernas mest framgångsrika kokboksförfattare.

Recensionsexemplar, receptbilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 och e-post: magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recexemplar av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst.