Bonnier Fakta, 2021-05-24

Foto: Erik Olsson

Morberg lagar klassiker från Europas kök

Per Morberg är bokaktuell med Morberg lagar husmanskost II – klassiker från Europas kök där han med stor entusiasm tar oss med på en resa för att laga mat som har kommit att bli Europas främsta klassiker. Det är rätter som har lagats och serverats i hem och på restauranger i flera decennier och är husmanskost från bland annat Italien, Frankrike, Grekland, Polen och Österrike.

Det fina med husmanskost är att den finns i hela världen. Tar man det som växer och lever i trakten där människor bor och gör mat av det, så blir det husmanskost.

Per Morberg:

– Planen var att göra en ny bok om svensk husmanskost. Det blir lätt, tänkte jag men insåg snabbt att jag redan lagat alla älskade raggmunkar, fläskläggar, kalopser och stekta strömmingar. Men så började jag drömma om husmanskosten som de lagar den runt om i Europa. Gulaschsoppan från byarna i de slovakiska bergen, steak fritesen som man får den i Paris, den grekiska moussakan, de dignande danska smörrebröden, italienarnas piccata milanese, engelsmännens fish and chips och den goda crème brûléen som katalanerna gör så bra. Genuin och välkomponerad mat med tradition, lika självklar som vår egen husmanskost. Det är det jag lagar i min nya bok.

Morberg lagar husmanskost II innehåller gedigna rätter med bakgrund och stil, lika förankrade i sin mylla som de svenska klassikerna är i vår, men som numera, när gränserna suddats ut, är lika älskade här som där.

Boken Morberg lagar husmanskost II släpps den 17 augusti.

Om Per Morberg

Per Morberg är skådespelare, kock, dryckesentreprenör och kokboksförfattare. Han har skrivit ett tiotal kokböcker som tillsammans har sålt i över en miljon exemplar. Det gör Per Morberg till de senaste decenniernas mest framgångsrika kokboksförfattare.

För recensionsexemplar, receptbilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se